Razboi sau pace: demisia

history_edu redactia ele.ro calendar_month 13 Iun 2008, 10:21
Esti pregatit sa iti dai demisia? Esti pregatit sa pleci de la locul actual de munca? Multi dintre angajati au dificultati in a face acest lucru, ori pentru ca isi iubesc jobul ori pentru ca se inteleg foarte bine cu colegii. Ti-am starnit curiozitatea? Citeste mai departe pentru ca acest articol abordeaza un subiect dificil: strategia din spatele demisiei.
Strategia din spatele demisiei - cum sa facem acest lucru cu clasa
Cel mai important lucru care trebuie sa retinem legat de joburi este ca atunci cand ne dam demisia, daca se poate, pe cat de mult posibil, trebuie sa lasam loc de "buna ziua". Bunul-simt, eticheta si profesionalismul merg mana in mana cu aceasta situatie. Deci, oricat de mult ti-ar placea sa ii spui sefului tau sau oricarui alt coleg de serviciu ceea ce gandesti despre el si ceea ce te deranjeaza cel mai mult la el, ai face bine sa indepartezi aceste ganduri si sa nu iti dai singur foc la valiza. De asemenea ai face bine sa nu iti pierzi timpul laudandu-te in fata colegilor in ceea ce priveste noul tau loc de munca. Lumea este mica in general, si niciodata nu vei stii cand te vei reintalnii cu fostul tau sef sau coleg de serviciu, ori un fost angajator in cine stie ce circumstante, asa ca demisioneaza cu stil, fara certuri, fara razbunari sau alte ganduri rele.
Deci, atunci cand esti gata sa iti anunti demisia, cum poti sa faci tranzitia de la actualul loc de munca la cel nou intr-un mod cat mai elegant?
Inca o data va trebui sa dai dovada de profesionalism. Iata cateva sfaturi:
Timingul. Anunta din timp. De obicei trebuie sa anunti inainte cu 2 sau 4 saptamani, insa tu iti poti intreba angajatorul de cat timp are nevoie pentru a te inlocui.
Negocierea. Asigura-te sa primesti ceea ce meriti in ceea ce priveste salariul ramas, zilele de vacanta, concediile medicale, comisioanele sau alte compensatii.
Angajare. Ofera-ti ajutorul in ceea ce priveste succesorul tau. Insa ai grija sa nu faci promisiuni decat daca le poti respecta.
Munca. Recomandabil este sa nu lipsesti de la serviciu chiar daca nu vei mai lucra acolo. Ramai un membru activ al echipei. Evita atitudinea de angajat temporar sau sa te distantezi de colegii tai.
Completari. Asigura-te ca munca pe care ai inceput-o, ai si terminat-o. Daca nu, cea mai buna solutie este sa alcatuiesti un raport in care sa prezinti orice detaliu al activitatii tale pe care sa il inmanezi sefului sau succesorului tau.
Plecarea. Demisionarea nu este echivalenta cu despartirea. Asa ca inainte de iesi pe usa cladirii pentru ultima oara ai grija sa iei cu tine contactele sefilor tai, ale colegilor tai, pentru ca pana la urma ei fac parte din reteaua ta de prieteni si nu este bine sa ii pierzi. Niciodata nu stii cand vei avea nevoie de ajutorul lor sau cand vei mai munci cu ei.
Iata insa ca odata cu parasirea locului de munca vine si pachetul cu lucruri pe care trebuie sa le astepti. Fii pregatit:
Nu de putine ori se intampla ca atunci cand angajatul sa isi prezinte demisia sa fie rugat sa paraseasca instant biroul si cladirea de lucru. Fii pregatit sa iti iei toate lucrurile, sa iti faci curat in birou, si sa stergi orice informatie personala din calculatorul firmei. Nu trebuie sa lasi nimic.
Si la fel de multe ori se intampla ca atunci cand ne parasim locul de munca sa ne simtim vinovati, mai ales atunci cand mediul nu este tocmai prietenos, pentru ca stii ca iti vei lasa acolo colegii si ei vor trebui sa munceasca in continuare asa. Insa tot ei, colegii sau sefii, iti vor accentua aceasta stare de vinovatie reprosandu-ti ca ii parasesti. Incearca sa nu lasi aceste lucruri sa te afecteze sau influenteze in vreun fel, in schimb, te poti concentra asupra ultimelor zile sau saptamani facandu-le placute si lucrate profesionist.
Probabil ca seful tau iti va peria orgoliul atunci cand iti va face o contraoferta, nu? Insa oricat de generoasa si tentanta ar fi ea, sfatul nostru este sa nu o accepti pentru ca studiile au demonstrat ca majoritatea celor care au angajat acest tip de oferta din partea angajatorului nu raman in acea functie pentru mult timp. De ce? Involuntar seful iti va pune la indoiala devotamentul si seriozitatea, si cand acest lucru se va intampla, poti sa fii sigur ca nu vei mai ramane in companie pentru mult timp.
Atunci cand iti dai demisia s-ar putea sa fii rugat sa dai un fel de interviu cu cei de la resurse umane pentru a-ti motiva alegerea. Ai foarte mare grija si comporta-te profesionist. Unii angajatori isi doresc sa afle "adevaratul motiv" al plecarii tale, deci inca o data aminteste-ti sa nu spui nimic negativ sau meschin.
Mult succes cu noul loc de munca!
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Despre bodypainting
- person
"nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar."