Salariatii pot cere daune morale

Salariatii pot cere daune morale
  calendar_month        
De cate ori te-ai gandit care sunt drepturile tale ca salariat? Sau de cate ori ti-ai pus intrebarea daca el, seful, iti poate pretinde un anumit lucru?

De teama sau din lipsa de informare, multi salariati trec cu vederea abuzurile angajatorilor. Sau nici macar nu isi dau seama ca cerintele sunt exagerate, sau ca felul in care sunt tratati nu este legal.

De exemplus, este bine de stiut ca in Codul Muncii este prevazuta obligativitatea anagajatorului de a-l despagubi pe salariat, daca acesta a suferit prejudicii morale.

Reglementarea se refera doar la situatiile care vizeaza vina angajatorului "in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul", dupa cum precizeaza Codul Muncii.

In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta poate adresa o plangere instantelor judecatoresti competente.

Aceleasi prevederi se aplica si in cazul prejudiciilor materiale suferite de angajat.

In acelasi timp, si angajatorul are dreptul de a cere despagubiri pentru pagubele materiale produse de salariati. Acestia nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.

Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.


Sursa: www.Contractdemunca.ro

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Visul unei nopti de vara
  • person

    ""esti aerul meu""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right