Seful toxic: cum il recunosti si ce ai de facut
history_edu ele.ro calendar_month 19 Iun 2012, 10:06
Seful toxic este o specie de manager care tipa la angajatii sai, are un numar redus de competente profesionale, este arogant si transforma viata personalului pe care il conduce intr-un adevarat iad. Pentru a evita sa fii si tu una dintre victimele unui sef toxic, afla cum il poti recunoaste si, apoi, cum ii poti neutraliza comportamentul otravitor.
Un sef toxic genereaza stres, nefericire si incompetenta in randul angajatilor in fruntea carora se afla. Dotat cu o serie de "calitati" care ii asigura un comportament nociv - egoism, ingamfare, nepasare -, managerul toxic scade moralul echipei sale, pastrandu-si aura de sef eficient in ochii managementului superior.
Trasaturile unui sef toxic
Cum recunosti un sef toxic? Un astfel de manager, indiferent de domeniul in care isi desfasoara activitatea, reuneste o serie de trasaturi specifice. Iata-le pe cele mai emblematice:
Este inconsecvent si imprevizibil, astfel ca nu ii poti ghici niciodata urmatoarea miscare ori reactie. Are o toleranta foarte scazuta la provocari si este renumit pentru toanele sale. Este egoist si nu se abtine de la nimic in favoarea sa. Nu face planuri pe termen lung, nici pentru sine, nici pentru echipa sa ori produsele sale. Este agitat, se plictiseste repede si nu pare capabil sa fie atent la ceea ce i se spune. Are probleme de invatare. De altfel, are putine competente profesionale. Are un control scazut asupra emotiilor sale. Tipa, plange, se bosumfla si ofteaza in vazul tuturor, fara pic de jena. Nu apreciaza valoarea dezvoltarii competentelor profesionale. Drept urmare, nu incurajeaza, ba dimpotriva, initiativele in acest sens ale angajatilor aflati in subordinea sa.
Efectele comportamentului unui sef toxic
Un sef toxic lasa o amprenta usor vizibila asupra echipei pe care o conduce. Printre efectele comportamentului sau se numara:
Angajari si concedieri repetate. Personalul se schimba frecvent sub conducerea unui sef toxic. Angajatii isi iau concedii medicale tot mai des, nu de putine ori din cauza problemelor de sanatate cauzate de stresul permanent. Apar reclamatii din partea clientilor nemultumiti de randamentul scazut al angajatilor.
Cum neutralizezi comportamentul unui sef toxic
Daca esti nevoita sa lucrezi intr-o echipa condusa de un manager toxic, exista cateva solutii pe care le poti incerca inainte de a decide sa iti cauti un alt job.
Pentru inceput, in masura in care este posibil, tine o evidenta a e-mailurilor agresive pe care le-ai primit de la seful tau, pentru a le putea da mai departe, in situatia in care relatia cu seful toxic devine insuportabila. Nu uita nici discutiile si intalnirile nefericite cu acest manager - detaliile vor putea fi inserate intr-un document adresat conducerii.
Apoi, pe cat posibil, pastreaza-ti calmul. Straduieste-te sa nu ii arati sefului tau toxic ca te afecteaza comportamentul sau si evita sa te cobori la nivelului lui, apeland la tipete si cuvinte urate. Cum te sustragi unei tirade de urlete si acuzatii? Pur si simplu, paraseste incaperea. Poate fi un comportament inspaimantator, dar functioneaza.
Daca ajungi la concluzia ca a venit momentul sa iti cauti un alt job, nu te razbuna pentru umilintele indurate aruncandu-i vorbe grele sefului toxic. In schimb, prezinta-i cu demnitate demisia ta, munceste la fel de eficient in perioada de preaviz si paraseste firma cu o strangere de mana - ultimul lucru pe care ti l-ai putea dori este ca seful toxic sa te descrie in cuvinte urate potentialilor angajatori.
Autor: D.S.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Tricotajele
- person
"cea mai frumoasa culoare din lume este cea care ti se potriveste - coco chanel"