Singura sau in echipa?

Singura sau in echipa?
  calendar_month        
Sa lucrezi singura sau sa te bazezi pe forta unei echipe? Aceasta intrebare si-o pune fiecare, chiar de mai multe ori de-a lungul carierei profesionale. Nu exista un raspuns standard si tocmai de aceea e bine sa fii constient ce presupune fiecare alegere in parte.

Singura

Avantaje
- iti poti planifica munca dupa cum iti este tie mai util si eficient;
- nu depinzi de alte persoane;
- iti poti insusi toate beneficiile;

Dezavantaje
- nu te poti baza decat pe tine;
- nu te poti implica in proiecte mari caci timpul va lucra in defavoarea ta;
- va trebui sa te ocupi tu de toate aspectele, indiferent cat de banale ti se vor parea, ceea ce poate reduce mult din eficienta;

Cand si cui se potriveste
Exista putine situatii in care poti fi mai eficient singur. In general este vorba de acele meserii foarte specializate: designer, arhitect, scriitor, consilier imagine, specialist marketing, jurist, etc. Toate aceste `meserii` presupun mult talent si experienta. Daca nu le ai ar fi o alegere gresita sa mergi pe aceasta cale.
In plus, aceste persoane nu pot fi ajutate cu adevarat decat pe partea de logistica. Ganditi-va numai la urmatorul exemplu: daca 2 scriitori ar conlucra la producerea unui roman acest lucru nu ar putea garanta in nici un fel o valoare mai mare a acestuia. Cu totul alta este insa situatia daca iti pui problema cum sa il publici, promevezi, distribui. In toate aceste activitati o echipa devine esentiala pentru eficienta.


In echipa

Avantaje
- nici un om nu poate face singur ceea ce ar fi obtinut impreuna cu o echipa - eforturile combinate corect produc mai mult decat o suma de rezultate individuale;
- ai de la cine invata, are cine sa te corecteze;
- echipa poate suplini lipsurile tale in cunostinte, abilitati;

Dezavantaje
- trebuie sa renunti la `binele` tau in favoarea binelui echipei;
- trebuie sa respecti procedurile si valorile echipei din care faci parte;
- o echipa formata din oameni mai putin valorosi decat tine iti vor scadea si tie valoarea;
- o mare parte din timp o pierzi pentru transmitere/primire de informatii de la ceilalti membrii;

Cand si cui se potriveste
Se potriveste cam fiecarei persoane, doar suntem prin nastere fiinte sociale si am fost educate sa ne bazam si sa conlucram cu cei din jurul nostru. Exista desigur cazuri izolate de mizantropi, dar chiar si aceste persoane sunt obligate sa lucreze intr-o echipa daca nu au suficient talent, experienta si noroc pentru a nu mai depinde de altii. Desigur, este important sa gasesti echipa pe care sa te poti sprijini si alaturi de care sa cresti. Este important si sa gasesti echipa care impartaseste valori asemanatoare cu ale tale. Asa ca, ideal ar fi sa iti formezi propria echipa.

Recomandari