Spune-mi despre tine!

Spune-mi despre tine!
  calendar_month        
Este una dintre cele mai comune intrebari intr-un interviu: Spune-mi despre tine. Raspunsul la aceasta intrebare va da tonul pentru restul interviului. Pentru unii, aceasta intrebare este cea mai grea piedica, pentru ca se intreaba care este substratul acestei intrebari; ce vrea exact intervievatorul sa afle.

Elena s-a lovit de aceasta intrebare. Fiind prima intrebare la interviu, a dat un raspuns vag si nu s-a concentrat pe un raspuns care i-ar fi scos in evidenta calitatile.

"Sunt casatorita si sunt originara din Iasi. Sotul meu a fost transferat aici acum trei luni de zile si ne-am acomodat foarte bine. Acum sunt gata sa muncesc din nou. Am lucrat in mai multe locuri, de obicei job-uri legate de servicii clienti. Caut o companie care ofera oportunitati de avansare".

Interviul a mers in jos din acel moment. A inceput prin a povesti lucruri personale si i-a dat impresia intervievatorului ca nu este un angajat care s-ar tine de treaba prea mult.

-Este maritata si cand sotul ei este transferat inseamna ca pleaca si ea; a facut-o o data si o poate face din nou.
-Are ceva experienta cu clientii insa nu a accentuat aceasta idee
-Vrea sa avanseze. Daca nu se intampla asta rapid va pleca?

Secretul raspunsului corect este concentrarea, discursul si practica. Nu iti poti permite sa inventezi pe loc acest raspuns, pentru ca poate afecta tot interviul. Incepe prin a te gandi la ce raspuns asteapta intervievatorul de la tine.

Concentreaza-te

Listeaza cinci puncte forte de care ai nevoie pentru acest job (experienta, abilitati, trasaturi). Ce vrei sa se stie despre tine cand termini interviul?

Elena este o buna comunicatoare si interactioneaza foarte bine cu oamenii. Are un background foarte puternic si a avut succes in relatiile cu clientii. Adevarata ei forta este perseverenta. Se bazeaza si pe reputatia de a termina proiectele inainte de deadline-uri.

Discursul

Pregateste un discurs care sa includa informatii pe care vrei sa le spui. Incepe prin a vorbi despre experienta din trecut si succesul obtinut.

"Am lucrat in industria serviciului cu clientii in ultimii cinci ani. La ultimul job eram responsabila cu informarea clientilor despre cele mai noi tehnologii ale industriei. Unul dintre motivele pentru care indragesc atat de mult aceasta afacere este oportunitatea de a comunica cu oamenii. Ultima experienta mi-a oferit ocazia sa obtin contracte cu clienti importanti, vanzarile crescand cu 30 de procente in cateva luni".

Urmatorul pas este sa mentionezi abilitatile pe care le ai

"Adevarata mea calitatea este atentia la detalii. Ma bazez pe reputatia de a termina proiectele in timp util. Cand sunt insarcinata sa fac ceva, am grija ca totul sa fie bine in timp".

Incheie cu o declaratie despre situatia actuala

"Ce caut in acest moment este o companie care pretuieste relatiile cu clientii, unde ma pot alatura unei echipe puternice si unde pot avea un impact pozitiv asupra vanzarilor".

Practica

Repeta acest discurs pana esti sigura ca ceea ce subliniezi este cel mai important pentru tine. Discursul te va ajuta sa treci cu brio de prima intrebare, insa esti bine sa nu-l memorezi. Nu vrei sa para ca este repetat de 100 de ori. Trebuie sa fii naturala si spontana.

Chiar daca interviul nu va debuta cu aceasta intrebare, aceasta pregatire te va ajuta sa te concentrezi pe ceea ce conteaza mai mult. Vei afla ca informatia poate sa fie folosita pe tot aprcursul interviului. Cu cat vorbesti mai mult despre potentialul tau, cu atat ai mai multe sanse sa te angajezi.Recomandari