Stagiile de internship - cum sa avem succes

Stagiile de internship - cum sa avem succes
  calendar_month        
Consilierii in cariera, angajatii, si altii, au studiat mult importanta unui loc de munca in cadrul unui sau mai multor internshipuri in viata unui student pe durata studiilor universitare. O statistica arata ca 60% din absolventii facultatilor au incheiat cel putin un internship sau au lucrat cel putin o data, in timp ce 10% au parcurs mai multe stadii de internship, iar restul nu au facut nimic de toate acestea.

Internship? Ce este un internship ? Internishipul este un stagiu de practica oferit de o companie sau o firma unui student. Este un fel de perioada de proba inainte de a fi angajat permanent sau, pur si simplu, o perioada in care iti vei dezvolta abilitati, capacitati, si acumula experienta de munca. Ce se intampla cu stadiile de internship in Romania? Exista, trebuie doar sa ne interesam de ele si sa participam pentru ca nu strica cu nimic. Din contra, un internship iti poate deschide calea catre viitorul tau loc de munca, sau catre altele, cu ajutorul recomandarilor si networkingului. Internishipul nu este o sansa care sa fie ratata.

Deci, tinand cont de faptul ca vei avea posibilitatea in facultate de a participa la un internship, nu ai vrea sa stii cum poti profita la maxim de aceasta ocazie? Noi iti vom prezenta cativa pasi care te vor ghida atat intr-un internship de succes, cat si intr-o cariera de succes:

Stabileste-ti telurile personale. In timp ce unele internishipuri sunt foarte bine structurate, altele nu sunt, asa ca va trebui ca tu sa iti petreci niste timp inainte de a incepe internshipul, stabilindu-ti telurile pe care vei dori sa le atingi. Poate vei dori sa te decizi asupra carei zone din marketing vei dori sa te specializezi, sau ce abilitati vei dori sa-ti dezvolti, sau cum vei crea o noua retea de prieteni. Indiferent de ce teluri vei avea, snetimentul tau de implinire va fi si mai mare atunci cand le vei atinge. Ai grija sa nu-ti stabilesti teluri de domeniul fantasticului. Telurile tale trebuie sa fie in acord cu munca pe care o faci in cadrul internshipului si nu trebuie sa iti depaseasca puterile.Intalniri regulate cu supraveghetorul tau. Nu este evident? Probabil ca da, dar tot poti avea parte de un supraveghetor care nu isi programeaza intalnirile de acest gen sau care calatoreste mult, asa ca ai tu grija sa faci o obisnuinta acele intalniri. Ele te vor ajuta foarte mult pentru ca iti vei impartasi experienta cu el si el iti va spune cu ce ai gresit sau nu, si iti va da sfaturi pentru viitor. Tine minte ca este important ca tu sa il tii la curent cu ceea ce faci, dar nu uita ca trebuie de asemenea sa fii foarte atent la ceea ce el spune, invata sa fii un bun ascultator, caci va fi numai in folosul tau.

Imbratiseaza-ti sarcinile cu entuziasm si atitudine potrivita. In aproape orice companie, noi angajati sau cei in stagiul de practica, trebuie sa-si implineasca noile sarcini. Iti va fi acordat un ragaz pentru implinirea sarcinei primite, si oricat de plictisitoare si neimportante ar fi ele, precum fotocopierea, ideea e sa le faci la fel de bine pe toate. Lucreaza pentru toate cu acelasi entuziasm si profesionalism. Poate ca ar trebui sa te gandesti la orele suplimentare pentru a-i demonstra supraveghetorului tau etica muncii tale.

Nu evita posibilitatea de a invata mai multe despre companie sau industria respectiva. Profita de orice oportunitate pe care o ai de a invata cat mai multe despre intalnirile companiei, conferinte, evenimente. Participa la workshopuri, traininguri, si citeste toate materialele companiei. Probabil ca la inceput intalnirile ti se vor parea plictisitoare, dar in acelasi timp ele pot fi o oportunitate buna de a-ti mari cunostintele si reteaua de prieteni, si de a stabili noi relatii.Nu-ti fie frica sa pui intrebari. Tine minte ca aceasta experienta are scopul ca tu sa cunosti cat mai multe lucruri, ca sa inveti cat mai mult. In timp ce angajatorul se asteapta la un nivel de munca din partea ta inseamna ca nu esti obligat sa le cunosti pe toate. Cauta ajutor si pune intrebari de fiecare data cand ai ocazia. Fii deschis la toate ideile si procedurile, si tine minte ca nu stii tot ce este de stiut si ca de la profesori nu se invata tot. Oamenii destepti vor stii mereu ca nu exista intrebari stupide, asa ca mai bine intreaba inainte sa faci ceva.

Preia initiativa. Tuturor angajatorilor le plac oamenii care preaiu initiativa si care decid sa gandesca si sa actioneze ?in afara cutiei? atunci cand vine vorba de solutii. Ai grija doar sa lucrezi alaturi de supraveghetorul tau si sa nu depasesti masura, si important este sa iti imparti succesul cu el. Ia aminte ca exista o delimitare foarte scazuta intre a prelua initiativa si a fii perceput ca ?persoana care le stie pe toate?, iar pentru cineva in situatia ta este mai bine sa ai mai multa grija.

Bucura-te. Majoritatea stagiilor de practica reprezinta experiente de neuitat, asa ca asigura-te ca vei avea parte si de distractie in timp ce inveti si muncesti. Nu te concentra sa pari ceva ce nu esti. Ai grija doar sa nu intreci masura in ceea ce priveste ?distractia?, si inlatura relatiile intime de la birou de pe lista ta.

Recomandari