Testele psihometrice, utile in cariera

Testele psihometrice, utile in cariera
  calendar_month        
Testele psihometrice sunt adesea instrumente folosite la interviurile de angajare sau in evaluarea obiectivelor de cariera. Ele pot oferi o imagine comprehensive (daca sunt efectuate corect) a abilitatilor tale, competentelor, personalitatii, intereselor si valorilor.

Exista mai multe tipuri de teste psihometrice, prin care te poti cunoaste mai bine si iti poti da seama unde este cazul sa iei masuri pentru ameliorarea punctelor slabe. Iti prezentam mai jos cateva dintre testele pe care le poti intalni, spre exemplu, la un interviu de angajare.

Teste de abilitati

Astfel de chestionare au raspunsuri corecte si gresite si sunt oarecum asemanatoare cu testele de intelignta. Exemplele pot include diagrame, rationamente numerice, spatiale, verbale, mecanice si cunostinte matematice. Pentru a-ti testa abilitatea in pregatirea unui interviu, incearca un test IQ sau unul de logica.

Teste de aptitudini

Aptitudinea tine de talent, abilitatea este ceva dobandit. Ca si testele de abilitati, cele de aptitudini au raspunsuri adevarate si false si sunt contra cronometru. Chestionarele de acest gen masoara aptitudini specifice mai mult decat abilitati intelectuale generale. Sunt utilizate pentru a intelege cat de probabil este ca o persoana nou angajata sa aiba nevoie de un program de training mai degraba decat jobul in sine. Testele includ, spre exemplu, aptitudini de lucru cu calculatorul, acuratete si viteza de adaptare.

Chestionare de personalitate

Astfel de teste nu contin raspunsuri corecte sau gresite, dar sunt date in conditii care garanteaza acuratetea si obiectivitatea. Sunt folosite atunci cand comportamentul la job si stilul de munca reprezinta interese ale companiei recrutoare. Alti factori care pot fi masurati sunt relatiile cu ceilalti si aspecte ale motivatiei. Poate ai intalnit OPQ 32 (Ocupational Presonality Questionare cu 32 de scale, procedura transparenta prin care se capteaza imaginea personala in mediul ocupational al unui individ) sau 16 PF (Testul Cattell cu 16 factori de personalitate).

Inventarierea intereselor

Acestea sunt utilizate pentru a determina ce preferinte are persoana testate pentru diverse sectoare ale muncii. Testele pot evalua interese generale (de genul, lucru cu oamenii sau cu obiectele) sau pot identifica ce sarcini ti-ar placea sau in ce cultura organizationala te-ai potrivi cel mai bine.




Teste motivationale si inventarierea valorilor
Personalitatea ta va ramane probabil stabila de-a lungul perioadei de munca, insa valorile si motivatiile se pot modifica si depind de stadiul in care te afli (varsta, cariera, familie). Testele motivationale se concentreaza asupra a ceea ce motiveaza o persoana la munca (autonomie, recompense materiale etc.).

Oricare ar fi tipurile de teste pe care le intalnesti la interviuri sau in evaluarile de la munca, fii pregatita sa iti demonstrezi competentele!

Autor: Oana Voinea, Redactor Specialist Resurse Umane

Sursa: www.myjob.ro

Recomandari