Trasaturile unui lider

Trasaturile unui lider
  calendar_month        
Sunt o multime de trasaturi de caracter care ajuta la dezvoltarea unui adevarat lider. Dar, daca facem un mic rezumat, vom observa ca cele mai importante calitati pe care trebuie sa le aibe un bun conducator sunt: ambitie, tenacitate, incredere in sine, orizonturi deschise, realism si un apetit ridicat pentru invatat.

Aceste trasaturi personale isi fac simtita prezenta prin mai multe moduri. Te stresezi de una singura cand e sa iei o decizie sau iti aduci consilierii de incredere pentru o discutie iluminatoare? Iti permiti sa te lasi influentata de alti oameni si iti schimbi pozitia in urma unei analize mai bune a unui subordonat? Esti un "aspirator de informatii" care are nevoie de cat mai multe date inainte sa ia o decizie? Sau esti mai degraba impulsiva, bazandu-te pe instinct atunci cand iei niste hotarari? Iti place sa fii placuta? Personalitatea si psihologia ta de viata joaca un rol important in interactiunea cu ceilalti sau mai degraba scopul si profitul te calauzesc pe calea carierei?

Ambitie

Dorinta de a atinge ceva vizibil si de a-i propulsa pe ceilalti este necesara. Liderii au nevoie de o doza buna pentru a se motiva si pentru a-i motiva pe ceilalti. Dar ambitia poate fi oarba. Sunt multi lideri care fac achizitii peste achizitii, prea mari pentru a fi sustinute financiar sau isi construiesc prea multe prioritati pentru a putea face fata, in dorinta de a le face pe toate. Ambitia dusa la extrema combinata cu o lipsa de integritate poate duce la un comportament dezirabil si chiar la coruptie.

Tenacitate

Anumiti lideri au un motor interior care ii ajuta sa se propulseze in mijlocul problemei si sa gaseasca solutiile optime. Acestia cauta raspunsuri specifice si nu se lasa pana nu le obtin. Energia lor exagerata este molipsitoare. Sunt tenace si cauta informatiile de care au nevoie peste tot, isi fac o sumedenie de planuri in cap si construiesc strategii pentru a-si atinge scopurile. Insa aceasta tenacitate exagerata poate sa aiba si efecte negative. Liderul respectiv se axeaza pe o anumita problema si uita de celalalte prioritati, neglijandu-si astfel munca.

Incredere

Ai abilitatea sa iti asculti vocea interioara si sa induri momentele singuratice in care o decizie importanta atarna pe umerii tai? Trebuie sa fii in stare sa-ti lasi constiinta sa vorbeasca si sa actionezi decisiv, stiind ca poti sa faci fata consecintelor. Insa tine minte ca extremele nu sunt bune. Lipsa de incredere in propriile forte nu te lasa sa iei nicio decizie, in timp ce increderea exagerata poate duce la aroganta si narcisism.

Unii lideri simt nevoia sa fie lingusiti. Dar, asta nu inseamna ca se comporta urat cu oamenii, din contra, chiar pot aprecia cand un om isi face treaba bine si este loial muncii. Insa sunt altii care, datorita faptului ca le place linguseala, progreseaza incet si tin firma in loc, asta pentru ca promoveaza oamenii din ratiuni gresite, tolereaza lipsa de profesionalism si performanta si permite coroziunea sistemului social.

Alti lideri care nu au incredere in propriile forte, amana sa dea un raspuns, fiindu-le frica sa infrunte un conflict, se pierd total in situatii de criza si nu reusesc sa isi mentina punctul de vedere.

Liderii carora le e frica de esec sunt adesea indecisi, defensivi si de cele mai multe ori incapabili sa vada o oportunitate. Le e frica sa isi programeze teluri crezand ca il aleg pe cel gresit.

Increderea dusa la extrema poate duce la abuz de putere folosita irational si impotriva intereselor organizatiei.Orizonturi deschise

Capacitatea de a cere sfaturi celor din jurul tau, de a cere parerile subalternilor tai cand trebuie sa iei o decizie mai grea este buna, dar nu trebuie sa exagerezi pentru ca s-ar putea sa devina o obisnuita si sa devii o persoana usor influentabila.

Realism

Realismul sta undeva la granita dintre optimism si pesimist, si ambele grade iti aduc anumite beneficii. Daca esti optimist, esti deschis oportunitatilor, riscului, succesului. Daca tinzi mai degraba sa fii pesimist, eviti mai usor situatiile de criza si asta pentru ca nu iti asumi asa usor anumite riscuri, nu te entuziasmezi si nu te supraestimezi cand ai un succes.

Apetit pentru cunoastere

Probabil ca aceasta este cea mai importanta trasatura a unui lider: dorinta de a invata si de a fi informat. Nu mai e cazul sa spunem cate beneficii iti aduce acest lucru. Pe langa posibilitatea de rezolva si cele mai complicate situatii castigi si respectul celorlalti, anumite privelegii si experienta.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Nimic interesant...
  • person

    "daca o femeie vrea sa fie egala cu un barbat, inseamna ca se subestimeaza...:))))"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right