Uniunea Europeana
history_edu ele.ro calendar_month 02 Aug 2006, 15:26
Uniunea Europeana este rezultatul unui proces de cooperare si integrare care a inceput in anul 1951, intre sase tari europene (Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg si Olanda).
Dupa cincizeci de ani si cinci valuri de aderare (1973: Danemarca, Irlanda si Regatul Unit; 1981: Grecia; 1986: Spania si Portugalia; 1995: Austria, Finlanda si Suedia; 2004: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia si Ungaria), Uniunea Europeana are astazi 25 de state membre.
Cel de-al cincilea val se va incheia odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei, programata sa aiba loc la 1 ianuarie 2007. Turcia si Croatia sunt tari candidate cu care negocierile de aderare tocmai au inceput.
Principalele institutii europene:
Cinci institutii sunt implicate in conducerea Uniunii Europene:
Parlamentul European (ales de catre popoarele statelor membre)
Consiliul European
Consiliul Uniunii Europene
Comisia (executivul si organismul cu drept de a initia legislatie)
Curtea de Justitie (care asigura compatibilitatea cu dreptul comunitar)
Aceste institutii sunt sprijinite de alte organisme: Comitetul Economic si Social si Comitetul Regiunilor (organisme consultative care acorda sprijin ca pozitiile diferitelor categorii sociale si regiuni ale Uniunii Europene sa fie luate in considerare), Avocatul Poporului in Uniunea Europeana (care se ocupa de plangerile cetatenilor cu privire la administratia la nivel european), Banca Europeana de Investitii (institutia financiara a UE) si Banca Centrala Europeana (raspunzatoare de politica monetara in zona euro).
Simbolurile Uniunii Europene
Drapelul european este albastru, cu 12 stele. A fost adoptat initial de catre Consiliul Europei, in 1955, si a devenit drapelul oficial al Comunitatii Europene in mai 1986. Numarul stelelor nu are legatura cu numarul statelor membre; ele formeaza un cerc si sunt dispuse precum orele pe cadranul unui ceas, simbolizand plenitudinea si perfectiunea.
Imnul european, adoptat in iunie 1985 de catre Consiliul european de la Milano, este "Oda bucuriei", preludiul celei de-a patra parti a Simfoniei a IX-a de Beethoven.
Moneda unica europeana- Euro - a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1999 si a inceput sa fie distribuita, in bancnote si monede, in toate statele membre UE, incepand cu 1 ianuarie 2002. Sigla monedei este litera inspirata din litera greceasca epsilon si de prima litera a cuvantului Europa, iar cele doua linii paralele simbolizeaza stabilitatea.
Ziua Europei - 9 mai: 9 mai 1950 a reprezentat primul pas catre crearea a ceea ce este astazi Uniunea Europeana.
Fonduri europene destinate Romaniei
In calitate de stat candidat, Romania beneficiaza anual din partea Uniunii Europene de o asistenta financiara substantiala, care sprijina eforturile tarii noastre in pregatirile pentru aderare.
Asistenta financiara acordata Romaniei se imparte pe urmatoarele capitole:
Fonduri PHARE: destinate in principal consolidarii administratiei publice si institutiilor din statele candidate; sprijinirii statelor candidate in efortul investitional de aliniere a activitatii industriale si infrastructurii la standardele UE; promovarii coeziunii economice si sociale.
Fonduri ISPA: sprijinirea tarilor beneficiare in vederea alinierii standardelor lor de mediu la cele ale Uniunii Europene; extinderea si conectarea retelelor de transport ale statelor beneficiare la cele transeuropene; familiarizarea tarilor beneficiare cu politicile si procedurile aplicate Fondurilor Structurale si de Coeziune ale UE.
Fonduri SAPARD: dezvoltarea economiei rurale; dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale; imbunatatirea activitatilor de prelucrare si comercializare a produselor agricole si piscicole; dezvoltarea resurselor umane.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
cel mai naspa litoral
- person
"lucrul cu adevarat criminal e sa faci o persoana sa creada ca e unica pe care o vei iubi vreodata"