Schimbarile Codului Fiscal, migrarea de la contracte part-time la full-time si fenomenul concedierilor

Schimbarile Codului Fiscal, migrarea de la contracte part-time la full-time si fenomenul concedierilor
  calendar_month       web risco.ro  
S-au inregistrat primele efecte oficiale ale modificarii Codului Fiscal, in sensul taxarii contractelor de munca part-time la nivelul salariului minim pe economie. Asa cum era de asteptat si cum au anuntat consultantii fiscali, a aparut pe de-o parte fenomenul migrarii de la contracte part-time la cele full-time, iar pe de alta parte sunt semnale ca si concedierile in cazul celor care lucrau cu jumatate de norma se inmultesc. Ministerul Muncii a publicat primele cifre.

Varianta oficiala: Cresterea numarului de contracte full-time

Dupa ce schimbarile din Codul Fiscal au atras un val de reactii negative din partea mediului antreprenorial, Ministerul Muncii a iesit cu primele cifre menite sa demonstreze contrariul. Astfel, in comunicatul institutiei se arata ca odata cu anuntul facut in spatiul public, conform caruia contractele de munca part-time vor fi taxate si impozitate la nivelul salariului minim pe economie, s-a produs o crestere a numarului de contracte full-time. Mai exact, de la 5.593.563 contracte de munca full-time – pe data de 31 iulie, la 5.621.537 contracte de munca ce au norma intreaga- pe data de 4 august.

Ministerul a oferit si varianta oficiala si motivarea din spatele deciziei de suprataxare a contractelor part-time: “Masura a fost luata dat fiind faptul ca s-a observat ca numarul de contracte de munca ce au norma partiala a urcat foarte mult si s-a ajuns la peste 1,1 milioane de astfel de contracte, un procent foarte mare raportat la numarul total de contracte de munca din Romania. O astfel de masura a mai fost luata de Guvernul Romaniei acum cativa ani, iar rezultatele s-au dovedit, atunci, a fi benefice, adica masura a dus la transformarea a 300.000 de contracte de munca ce aveau norma partiala in contracte de munca care aveau norma intreaga”.

Varianta sindicatelor si antreprenorilor: concedieri pe banda rulanta

De cealalta parte a baricadei, mediul antreprenorial are propria varianta si trage semnale de alarma potrivit carora intr-o perioada in care romanii sunt deja afectati de criza, situatia s-ar putea inrautati din cauza pierderii locurilor de munca generata de presiunea pusa pe umerii angajatorilor odata cu schimbarile fiscale.

Sondajul realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania indica faptul ca 47,7% din totalul angajatorilor intervievati care au evidentiat ca vor face concedieri, au declarat ca vor renunta la toti angajatii part-time, iar 22,5% ca vor concedia intre doi si cinci angajati.

Vezi continuarea articolului pe www.risco.ro

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Fatetele de portelan
  • person

    "Fii pacientul nostru, pentru ca noi cream zambete pentru toata viata!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right