Casa tip, personalizata prin decor

Casa tip, personalizata prin decor
  calendar_month        
"Desi ne doream sa ne mutam intr-o casa la curte, locatia cartierului de vile, situat la periferia orasului, departe de centru, ne-a ingreunat decizia de a face acest pas".


Hotarata sa le ofere celor doi copii conditii de locuire mai bune, cu spatii pentru fiecare in parte si loc de joaca in aer liber, o tanara familie de bucuresteni a renuntat la apartamentul cu doua camere din oras pentru a se muta intr-un cartier cu vile noi din Mogosoaia. O colega de serviciu a proprietarului, care contractase o casa in noul cartier, i-a dus sa vada locatia in perioada in care se construiau primele vile. Initial nu au fost prea incantati, deoarece nu erau familiarizati cu zona, care li se parea foarte departe de centru.


75234.jpg

Apoi, punand in balanta posibilitatea de a avea mai mult spatiu, camere separate pentru fiecare copil in parte si o curticica in care sa se relaxeze la un gratar, au luat decizia de a se muta. "Am contractat locuinta cand se afla inca in faza de constructie, urmand sa ne ocupam de finisaje. Desi aveam posibilitatea sa realizam unele modificari in configuratia interioara a casei, nu am facut acest lucru, deoarece ne-a placut de la inceput compartimentarea simpla si functionala. De altfel, alegerea vilei din cele cateva modele tip oferite s-a bazat pe necesarul de spatiu al celor patru membrii ai familiei, dar si pe impartirea functionala a spatiului."


S-a optat pentru o vila cu trei niveluri - parter, etaj si mansarda - si o suprafata totala de 230 mp. Parterul, desfasurat pe aproximativ 80 mp, adaposteste zona de zi, beneficiind, in plus, de o terasa deschisa, de 15 mp. Accesul in casa se realizeaza printr-un mic vestibul, de pe a carui parte laterala porneste casa scarii; frontal, vestibulul se prelungeste cu un hol de distributie care conduce spre incaperile de la parter: bucatarie, living, birou si baie.


75236.jpg

La etaj se afla dormitorul matrimonial cu dressing si baie proprii si cele doua camere ale copiilor deservite de o singura baie. Mansarda, prevazuta in plan ca spatiu de depozitare, a fost amenajata, la cererea proprietarilor, astfel incat sa poata fi locuita. Mai exact, aceasta a fost organizata ca zona de recreere sau de joaca pentru copii. Pentru realizarea finisajelor, gazdele noastre au apelat la o echipa de mesteri din provincie, care au locuit in casa pe durata lucrarilor.

In ceea ce priveste alegerea materialelor si decorul, cei doi soti nu au apelat la serviciile unui designer, ci au conturat singuri elementele amenajarii, inspirandu-se din revistele de specialitate.
"De mare ajutor ne-a fost unul dintre designerii firmei de mobilier Formafit Ambient din Ploiesti, dna Camelia Stefan, cu care ne-am sfatuit in legatura cu alegerea si configurarea pieselor de mobilier.
Pentru living am dorit un mobilier simplu, cu design modern, in care sa poata fi integrata aparatura electronica."

75233.jpgDe altfel, forma dreptunghiulara a incaperii, impartita in doua de o grinda care strabate tavanul, a permis organizarea unor zone diferite in cadrul livingului: o zona de discutie amenajata cu canapele din plus si cu o masuta joasa si o zona mobilata cu o biblioteca in care a fost inserata aparatura audio-video.
S-a dorit ca amenajarea sa fie calda si luminoasa, drept pentru care s-au folosit nuante de alb si galben pentru fundalul peretilor si tavanului cu scafe si culoarea lemnului pentru mobilier si parchet. Decorul a fost insufletit prin adaugarea mai multor tablouri si plante decorative.


Bucataria, separata de restul zonei de zi, pentru ca mirosurile de mancare sa nu raspandeasca in casa atunci cand se gateste, a fost organizata astfel incat frontul de lucru, cu corpurile de mobilier de pardoseala si suspendate, sa ocupe latura cea mai lunga a incaperii, iar in acelasi timp sa ramana loc si pentru amplasarea unei mese pentru mai multe persoane.Cromatica bicolora a amenajarii se aseamana mult cu cea din living, combinatia de baza fiind maro roscat-galben pai, la care se adauga cateva accente metalice, de inox. Pentru o intretinere usoara a spatiului, pardoseala a fost acoperita cu placi de gresie mari, iar pe perete, in dreptul blatului, a fost aplicata faianta asortata.

Ideea amenajarii biroului cu biblioteca de la parter a luat nastere datorita faptului ca proprietarii aveau foarte multe carti, la care nu au vrut sa renunte. Asa a aparut biroul, ca o camera de lectura sau de lucru acasa, cu peretii acoperiti integral de rafturi cu carti, dar prevazuta si cu un birou, un fotoliu de relaxare si o canapea.


Dormitorul matrimonial i-a incantat foarte mult pe proprietari, deoarece, pe langa spatiul generos al incaperii, el este prevazut cu dressing si baie. Mobilierul modern, realizat la comanda, are un design simplu, liniar, fiind alcatuit dintr-un ansamblu de piese cu functiuni diferite: o comoda, o toaleta cu oglinda, o mica biblioteca cu loc pentru plasma si un pat generos cu noptiere. Pentru a "indulci" decorul usor auster al camerei ample, beneficiarii au apelat la un fundal colorat, axat pe tonuri de oranj, si au acoperit suprafetele vitrate mari ale usilor de la balcon cu perdele si draperii bogate in falduri.


Baia amenajata tot in nuante de oranj, ca si dormitorul, a fost prevazuta cu o cabina de dus speciala, cu jeturi de hidromasaj si sauna. Camerele baietilor (de trei ani si jumatate si noua ani) au fost echipate cu o gama completa de mobilier care sa le asigure micutilor spatii comode pentru odihna, loc de studiu, zone de depozitare si de joaca.


Astfel, ansamblurile de mobilier, foarte asemanatoare intre ele din punct de vedere al combinatiilor cromatice (bleu si oranj), dar si al configuratiei, contin: cate un pat de o persoana, o biblioteca, un birou si un dulap cu usi glisante. Desi inca se acomodeaza cu zona si cu distantele pe care le au de parcurs pana la scoala si serviciu, toti membrii familiei descopera cu bucurie frumusetea vietii la curte si confortul oferit de spatiile de locuit mai mari.


IDEI "DE FURAT"

In incercarea de a optimiza spatiul din bucatarie, astfel incat sa nu ramana niciun loc neutilizat, proprietarii au exploatat chiar si golul de sub scara, situat pe una dintre laturile scurte ale incaperii. Forma neregulata a spatiului, cu plafonul foarte inclinat, din cauza rampei scarii, a conditionat amplasarea aici a unor obiecte si piese de mobilier cu inaltimi diferite. Desi ar fi avut posibilitatea comandarii unui singur corp de mobilier, cu rol de depozitare, realizat dupa forma si dimensiunea golului, proprietarii au optat pentru integrarea in acest spatiu a combinei frigorifice si a unui corp care sustine cuptorul incastrabil si cuptorul cu microunde. In zona cea mai joasa au adaugat un raft pe rotile, cu sertare pentru zarzavat, care, pentru un acces facil, este de obicei tras in exterior.

75233.jpgSursa: Autor: Oana Miclea

Recomandari