Cum sa decorezi - alegerea culorilor

Cum sa decorezi - alegerea culorilor
  calendar_month        
O camera nu este pur si simplu un loc in care sa nu te bata vantul si un loc de depozitare pentru lucrurile de care vei avea la un moment dat nevoie. O camera poate fi o extensie a ta, o imagine palpabila a personalitatii tale. Pentru a obtine acest lucru trebuie insa sa iei cateva decizii, sa alegi o tema pe care sa o urmaresti in fiecare detaliu. Unitatea face ca efectul sa fie mult mai vizibil, creaza atmosfera.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci daca vrei ca spatiul in care traiesti sa respire o anumita atmosfera este sa alegi culorile. Acestea sunt esentiale pentru modul in care te vei simti in camera respectiva si, de ce nu, pentru ce vei experimenta, ce vei trai in ea.

Cum poti alege culorile potrivite?

Pasul 1. Alegi in functie de un obiect care iti place foarte mult, care te bucura atunci cand il privesti poate fi un covor, un tablou, o cuvertura de pat. Vei alege culorile camerei dintre culorile acelui obiect.

Pasul 2. Dintre culorile obiectului respectiv alege trei: o culoare deschisa, una medie si una inchisa. Acestea vor sta la baza culorilor pe care le vei folosi in incapere.

Pasul 3. Utilizeaza culoarea deschisa ca si fundal.
Coloreaza podeaua si peretii cu cea mai deschisa culoare. Daca este insa prea aprinsa adauga-i alb sau gri. Tine cont de faptul ca este placut pentru ochi daca podeaua are o nuanta mai inchisa decat peretii. Ajuta la orientare.

Pasul 4. Foloseste culoarea medie pentru obiectele mai mari din camera.
Poti folosi aceasta culoare la ferestre, la piesele mai mari de mobilier.

Pasul 5. Adauga culoarea mai inchisa pentru a accentua.
Poti folosi aceasta culoare pentru accesorii si pentru piesele mai mici de mobilier. Incearca sa distribui aceasta culoare in mod egal in intreaga camera.

Prin utilizarea acestor trei culori poti pune un accent mai mare pe fundal sau pe mobila. De obicei ochii sunt mai atrasi de culorile mai stralucitoare sau mai inchise.


Cum influenteaza combinarea culorilor atmosfera

Monocromatic
Pentru a obtine o camera linistita, care naste calm selecteaza o culoare neutra si utilizeaza diferite nuante ale ei pentru elementele din camera. Aceasta abordare este foarte populara si iti permite sa schimbi cu usurinta aspectul camerei prin schimbarea accesoriilor. Pentru a nu deveni plictisitoare camera poate fi imbunatatita prin utilizarea texturilor diferite pentru pereti, podea si mobila.

Culori semanatoare
Poti obtine senzatia de relaxare daca folosesti culori asemanatoare, cum ar fi verde cu albastru sau roz cu portocaliu. Te poti folosi pentru asta de imaginea alaturata si sa alegi culorile care sunt una langa alta.

Contraste puternice
Un mediu stimulant, plin de viata poate fi creat atunci cand culorile folosite contrasteaza. Efectul obtinut va fi cu siguranta acela de a atrage atentia.

Odata ce te-ai decis asupra culorilor ia acasa esantioane cu ele. Uita-te la ele in anumite momente ale zilei, atat la lumina naturala, cat si sub cea arficiciala. In timp ce te decizi cum sa le distribui in camera tine cont de faptul ca nuantele mai inchise tind sa se decoloreze in timp. Nu uita sa iei in considerare modul cum se vor armoniza cu mobilierul pe care vrei sa il pastrezi.

Recomandari