Decodosar - forme plastice

Decodosar - forme plastice
  calendar_month        
Materialele artificiale sunt din nou la moda. Piese de mobilier sau elemente de decor din plastic vor da un look tineresc oricarui interior.

Tehnicile actuale de prelucrare a materialelor plastice ofera posibilitati infinite de forme Si texturi. Ideea ca plasticul este in exclusivitate destinat mobilierului pentru exterior a fost demontata cu succes de ultimele creatii de design. Astfel de obiecte, perfect finisate, in forme inovatoare, au rafinamentul necesar pentru a fi integrate in amenajarea interioarelor. O piesa din plastic cu o linie impecabila poate da nota de spectacol unui interior simplu.

Iti oferim cateva sugestii pentru a integra mobilierul de plastic intr-un interior, creand un stil unitar. Estetica obiectelor din astfel de materiale jongleaza cu cateva coordonate: forma, culoare, transparenta-opacitate. E bine de stiut, ca pentru un ambient armonios, trebuie evitat excesul: prea multe obiecte din plastic pot da senzatia de lipsa de caldura atunci cand decorezi o locuinta. De asemenea, trebuie dozat efectul vizual al pieselor de mobilier si atent controlata interactiunea cu celelalte obiecte. Fie ca e vorba de o comoda, un fotoliu sau un scaun, daca obiectul are un impact vizual puternic, trebuie lasat sa respire. Nuantele deschise de alb si bej pot fi integrate intr-o camera cu peretii vopsiti in culori puternice. Un interior extrem de modern poate fi compus dintr-un fundal (pereti si pardoseala din scinduri late) de culoare alba, cateva rafturi din gips-carton zugravite, mobila simpla si accente cromatice date de un fotoliu sau o masa din plastic. Culorile puternice ale mobilei din plastic transparent sau opac se pot asocia cu mobila cu linie minimalista in tonuri foarte deschise (artar) sau foarte inchise (wenge).

Alta solutie pentru amenajarea unui living folosind elemente din materiale plastice este sa mizezi pe jocul volumelor. Plasticul are calitatea ca poate fi modelat in forme inedite: curbe surprinzatoare, volume pline sau cu accente coloristice pe elementele de arhitectura (stalpi, grinzi, parapeti etc.) intr-o gama cromatica placuta si piese de mobilier in alb, negru sau tonuri de griuri. Materialele opace, lucioase sau mate sunt cele mai indicate in acest caz. Elemente cu un design al liniilor curbe vor da o nota de dinamism spatiului. Pentru a nu genera un interior prea agitat vizual, restul mobilierului e bine sa aiba un design mai "cuminte".

Pentru camerele reduse ca suprafata, mobilierul din plastic transparent este o solutie ce poate amplifica senzatia de spatiu. Vei obtine astfel o imagine aerisita si usoara, datorita faptului ca o parte mai mare din pardoseala este lasata libera vederii.

74986.jpg


Scaun cu structura din spuma sintetica dura, vopsit alb lucios, design Verner Panton pentru Vitra, prin Intro Design Concept.
74993.jpg


Scaune si mese din poliuretan turnat si otel cromat, design Stefano Giovannoni pentru Magis, Innova.

Materialele plastice sunt asociate cu succes cu metalul si sticla. Formele organice ale pieselor din plastic contrasteaza placut cu liniile drepte ale structurilor din otel cromat. Designerii au optat pentru doua tipuri de a alatura aceste doua materiale. Pentru o imagine de plutire, volumul din plastic, in foi subtiri, este sustinut de bare svelte. Elemente de prindere punctuale intre cele doua materiale accentueaza acest look.O combinatie inedita este intre materialele plastice si cele textile. Atuul acestei variante este ca tesaturile (folosite, de exemplu, pentru a imbraca perne decorative) dau o nota de caldura, de natural si ofera un contrast interesant cu senzatia de artificial data de plastic.

74994.jpg


Scaun superpozabil din material plastic, cu baza cromata, design Hajime Oonishi, pentru Artifort, Intro Design Concept.
74989.jpg


Fotoliu si pouf din polietilena, design Paola Navone pentru Gervasoni , Ideal Casa.
74995.jpg


Scaun pliant din material plastic si metal cromat, Intro Design Concept.

Alta caracteristica a pieselor de mobilier din materiale plastice este ca sunt extrem de comode, datorita ergonomiei perfecte rezultate din posibilitatea de a mula acest material dupa silueta umana. Rafinamentul ultimelor creatii in domeniu fac ca obiectele din acest material sa fie adaptabile oricarei functiuni. Cateva rafturi sau noptiere din policarbonat pot da o nota de stil unui dormitor banal. Mobilele al caror design are o naivitate studiata sunt preferate pentru camerele de copii si adolescenti. Scaunele inalte de la Magis si Kartell pot fi asezate langa un bar cu blatul de sticla sau intr-o bucatarie cu suprafete din inox si MDS.

Foarte la moda sunt piesele de depozitare de tip container. Accesorizate cu picioare si roti metalice, aceste mobile simpatice pot inlocui cu succes comodele sau dulapurile din lemn. Gama de culori este extrem de variata; un efect interesant este dat de asocierea unor elemente albe sau gri cu nuante puternice de oranj, rosu sau vernil.

74990.jpg


Panourile din plexi colorat transparent delimiteaza spatiul, filtrand cu subtilitate lumina.
74987.jpg


Bar din plexiglas si sticla, lampa suspendata din plexi colorat, design Frans Van Praet pentru Delta Light, Orion Design.

In afara de mobilier, materialele plastice sunt folosite pentu diferite elemente ale arhitecturii de interior. Poti renunta la segmente din peretii despartitori dintre camere si sa le inlocuiesti cu piese din plastic cu diverse configuratii. Aceasta interventie va avea ca rezultat fluidizarea spatiului. De exemplu, intre zona de luat masa si zona de living poti plasa un element cu forme curbe din plexiglas colorat, cum sunt cele propuse de firma italiana EDRA. Obiectul va avea in acelasi timp rol estetic si functie de depozitare a veselei sau de expunere a unor obiecte de decor.

O solutie interesanta este crearea unui volum din plastic colorat cu nise pentru rafturi. Acest obiect, adosat unui perete si luminat din interior, poate fi punctul principal de atractie din livingul tau. Alta idee este sa folosesti un corp asemanator, cu o deschidere generoasa pentru a desparti bucataria de living. Poti atasa un blat lat de sticla mata care va deveni bar.

Poti renunta la varianta clasica de mobilare a dormitorului, folosind un panou din plastic cu rama metalica, detasat de perete. Patul si noptierele pot fi plasate de-a lungul panoului iar spatiul rezultat in spatele acestuia poate fi folosit pentru dressing. Vei degaja astfel spatiul vizibil al incaperii de volumele masive ale unor dulapuri. Panouri din plexiglas in diverse culori, suspendate prin cabluri de tavan pot fi folosite pentru a desparti diferite zone dintr-un spatiu de birouri. Se va obtine intimitatea necesara, dar si contactul vizual limitat de elementele clasice de despartire.

O utilizare extrem de interesanta a materialelor plastice sunt panourile antifonice din fibre de poliester. Relieful jucat si suprafata rugoasa a acestor elemente absorb o parte din undele fonice si filtreaza propagarea acestora, nefiind in acelasi timp lipsite de calitati estetice.
Mobilier modular din plexiglas transparent, design Massimo Morozzi, producator EDRA, prin Innova.
74992.jpg


Scaune din ABS turnat, design Stefano Giovannoni pentru Magis, Innova.
74988.jpg


Comoda cu sertare din plexiglas translucid, design Antonio Citterio pentru Kartell, Living.

Speram ca ti-am oferit o imagine noua asupra utilizarii materialelor plastice in amenajarea de interior si ca poate vei fi tentat sa-i propui arhitectului tau cateva din sugestiile noastre atunci cand iti redecorezi casa. Daca estetica plasticului se potriveste cu gustul tau, te invit sa-ti inveselesti caminul cu cateva obiecte din acest material. Mult succes!

Imagini - Orion, Living, Innova, Intro Design Concept, Ideal Casa, Mobexpert

Sursa: www.decostyle.ro

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Nimic interesant
  • person

    ",,iubirea inseamna un suflet in doua trupuri" "incearca sa vezi esenta, nu aparenta""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right