Farmecul caselor din lemn

Farmecul caselor din lemn
  calendar_month        


Casa din imagini, cu lemnul fatadei lasat la vedere, nu ne-a trezit decat o vaga banuiala, insa certitudinea a venit din partea proprietarei care a intuit parca nelamuriea noastra: "Este o casa ridicata pe structura de lemn, foarte bine izolata atat termic, cat si fonic. Eu sunt de-a dreptul «indragostita» de lemn si mi-am dorit o casa din acest material inca de la inceput, de cand ne-am hotarat sa ne construim una. In urma cu sase ani, sotul meu a venit sa lucreze pentru o societate franceza. Aveam de ales intre Tunisia si Romania si am fost foarte incantati sa incepem o noua viata aici. In primii ani am stat cu chirie, platind intre 1.000 si 1.200 euro pe luna, in vreme ce societatea la care lucra sotul meu ne deconta doar o parte din suma. De asemenea, casa din Franta era inchiriata si plateam si acolo impozite. Erau totusi cheltuieli mari, iar noi nu suntem niste oameni cu bani multi, suntem niste oameni obisnuiti, asa ca trebuia sa facem ceva... Si unde sa mergem?! Trebuia sa investim si ne-am gandit sa ne facem o casa care ar ramane copiilor nostri.

75229.jpg

Terenul a fost cumparat de o societate la care lucra o buna prietena de-a mea; ea m-a anuntat ca au terenuri de vanzare si am reusit sa cumparam un lot de 700 mp, la 15 euro/mp, un pret foarte bun pentru anul 2004", ne povesteste doamna casei. Experienta dansei in arhitectura s-a indreptat mai mult spre ceea ce priveste amenajarea si compartimentarea caselor din lemn. In Franta se specializase pe designul de bucatarii. Cu toate acestea, proiectul noii case era ca si facut; trebuia rezolvata doar partea "birocratica" a aprobarilor pentru construire.

"A fost dificil sa obtinem un credit, pentru ca nu eram cetateni romani. Eu, prin casatorie, renuntasem la acest «merit». Inteleg ca acum lucrurile sunt mult mai simple, insa noi am reusit foarte greu sa obtinem creditul si sa gasim o societate de constructii care sa ne faca ceea ce ne doream. Am avut noroc sa intalnim una foarte serioasa, Bianca International, unde am gasit oameni extraordinari. Stabiliseram aproape toate detaliile pentru inceperea lucrarilor si chiar imi pare rau ca ne-am razgandit ulterior. Pe cand alergam dupa aprobari ne-am intalnit cu un bun prieten arhitect, iar acesta ne-a promis ca se va ocupa de tot. Am fost incantati de ideea ca se va apuca urgent de treaba, in conditiile in care noi chiar trebuia sa ne mutam cat mai repede. Poate ar fi fost mai bine sa nu fi reuntat la acea firma, insa regretele ulterioare sunt, ca intotdeauna, inutile", ne mai spune doamna.


Argumentele in favoarea deciziei de a face o casa din lemn au fost bine punctate de gazda: "In primul rand, o astfel de casa este mult mai elastica si, in cazul unui cutremur, nu pica toata imediat, ci, datorita grinzilor, lasa niste spatii in care iti poti salva viata. Paradoxal este ca rezista si foarte bine la incendii... si de aceea sunt frecvent intalnite in majoritatea tarilor occidentale. Ba chiar este o adevarata moda in Franta sa iti faci o casa din lemn, mai ales in conditiile in care forta de munca este foarte scumpa, materialele de constructie au atins preturi aproape incredibile, iar lemnul, trebuie sa recunoastem, reprezinta o alternativa cu randament maxim - se construieste bine, repede si ieftin. Ce-i drept, nu poti face economie la calitate si rezistenta. Insa, singura problema a lemnului este conditionata de tratarea adecvata a acestuia. Am vazut aici, in Romania, niste instalatii performante pentru uscarea rapida a lemnului, insa nu am fost deloc incantata de felul in care este tratat si intretinut. Pana si la Muzeul Satului, unde am intrebat cum este intretinut, mi s-a dat o reteta traditionala cu ulei de in. Este surprinzator ca nu au aparut si aici macar o parte din produsele care se gasesc in afara. Noi a trebuit sa aducem din Franta un produs (Xilofen) pe care l-am aplicat cu un fel de pompa, cu toate ca este de preferat ca tratarea sa se faca sub forma unor bai, prin scufundarea totala a lemnului in astfel de substante; numai asa metoda este cu adevarat eficace".75231.jpg


Lemnul, in raport cu alte materiale de constructie, prezinta o serie de avantaje demne de remarcat. In primul rand, structura proprie este mult mai usoara, montajul se realizeaza relativ usor si nu necesita timpi suplimentari pentu uscare sau intarire, cum este cazul betonului sau al zidariei din caramida. Iar la toate aceste avantaje se mai adauga si consumul redus de energie termica pentru incalzirea unor astfel de constructii. "Este surprinzator ca in Romania nu se foloseste lemnul ca in alte tari. In Franta sunt comercializate case gata facute (practic niste kit-uri complete pe care le poti asambla intr-un weekend, impreuna cu prietenii), posibilitatile fiind impresionante."

75230.jpgSursa: Text: Ramona Toma aA€¢ Foto: Mihai Preda

Recomandari