Textilele - secretul unei camere personalizate

Textilele - secretul unei camere personalizate
  calendar_month        
O amenajare interioara nu poate fi niciodata completa fara atribuirea, in locuri esentiale din camera, a unor textile care dau o nota personala spatiului.

Fara sa realizam textilele contribuie foarte mult la decorarea unei camere prin prezenta lor esentiala la: covoare, draperii, anumite piese de mobilier, perne, canapele etc. si prin caldura pe care o ofera.

In primul rand trebuie sa tinem cont ca de multe ori preferam sa citim o carte sau sa lucram nu la birou, ci intr-un loc unde putem sta comod (pe canapea, pe un covor de mici dimensiuni lucrat atent) fiind influentati de senzatia pe care ne-o da textura si culoarea materialului ce ne inconjoara.

75180.jpg

In al doilea rand trebuie sa recunoastem ca textilele (de exemplu lana, bumbacul) ne confera uneori un sentiment de liniste sau, de ce nu, ne pot aminti de zile insorite de vara si de relaxarea adusa de ele prin prezenta lor la un fotoliu din impletituri de fibre naturale ca rachita, rattan sau bambus.

Din aceste motive si nu numai, achizitionarea unui covor este o alegere importanta care va influenta atmosfera camerei careia ii este destinat. Daca aveti o pardoseala parchetata atunci ar trebui sa alegeti un covor care sa o acopere partial, dar sa o si puna in valoare.

Exista o larga gama de optiuni: puteti opta intre un covor tesut sau innodat, lucrat manual sau mecanic, avand de ales intre mai multe palete de culori si respectand diverse traditii: persane, orientale, frantuzesti sau africane. Insa trebuie sa luati in vedere ca un covor poate reprezenta o investitie, unele constituind adevarate opere de arta (un bun exemplu il constituie covoarele orientale).Daca nu ati optat pentru parchet si nu puneti accent pe evidentierea pardoselii atunci puteti opta pentru o mocheta, care poate fi la fel de lucrata ca si un covor, echivalandu-l din punctul de vedere al calitatii.

Importanta textilelor nu se rezuma doar la covoare, ci si la alte elemente dintr-o camera: la pernele care asigura confortul fotoliilor si al canapelelor cu diverse modele si culori, la draperiile cu ornamente pentru a evidentia o priveliste deosebita, sau fara motive pentru a nu pune in valoare peisajul sau, de ce nu, chiar la o fata de masa sau niste servetele speciale.

Este important ca prezenta textilelor sa nu fie covarsitoare atunci cand avem o camera cu dimensiuni reduse, deoarece ele o vor micsora si mai mult. Este important sa decoram piesele de mobilier cu forme regulate cu textile ce prezinta motive geometrizate, iar pieselor ce prezinta forme organice sa le atribuim textile in aceeasi idee. Putem avea intr-o camera un element care va constitui un accent, in general prin culoare, cu conditia ca celelalte elemente sa respecte aceeasi paleta cromatica.

Totusi, toata amenjarea trebuie sa respecte gustul personal al fiecaruia, deoarece o decorare realizata dupa multe reguli date de designeri va fi automat lipsita de imaginatie.

Recomandari