Verdele in decoratiuni

Verdele in decoratiuni
  calendar_month        
Apartinand familiei culorilor reci, verdele aduce o nota de prospetime si de natura in interior.

Culoare stimulanta prin excelenta, ea se declina in nenumarate tonalitati, de la verde pastel pana la verde brad, pe care trebuie sa stii sa le adaptezi la diferitele camere din casa.

Simbolismul verdelui

In Evul Mediu, verdele simboliza superstitia, ghinionul. Considerata o culoare malefica, ea era chiar asociata cu Diavolul.

Devine apoi simbolul destinului si hazardului, iar astazi e culoarea sperantei, tineretii si a lumii vegetale.

Verdele confera senzatia de armonie si confort, fiind capabil sa echilibreze unele functii fiziologice. Aceasta culoare favorizeaza respiratia lenta si profunda, fiind utilizata in cromoterapii pentru a trata atat fizicul, cat mai ales psihicul.

In decoratiuni, verdele creaza o ambianta calma, de siguranta, si un sentiment de confort, avand efecte pozitive asupra sistemului nervos, si este considerata o culoare anti-stres.



Cum folosesti verdele?

In functie de nuanta de verde folosita, ii vei conferi interiorului o ambianta si un stil diferite.

Astfel, verdele turcoaz, menta sau aqua aduc prospetime, si isi gasesc locul in baie sau intr-un dormitor.

Verdele pal confera luminozitate, un stil clasic care va invia daca adaugi accesorii in culori contrastante (portocaliu). Aceste nuante de verde sunt perfecte pentru dormitoare, si au efect de marire a spatiului.

Pentru o ambianta joviala si stimulatoare, nuantele de verde mai acidulate (verde mar, verde anason, verde fistic) sunt ideale. Foloseste-te pentru a da o pata de culoare, pe un singur perete, in perdele sau in perne.

Nuantele de verde sumbru (verde british, verde brad si verde sticla) sunt caracteristice stilului formal. Acestea sunt perfecte in birou sau in living, unde vor pune in valoare mobila veche.

Lemnul in toate formele sale (mobila, lambriuri, parchet) va fi pus in valoare de orice ton de verde, de la cele mai deschise pana la cele mai inchise.

Cu ce culori poti asocia verdele?

Verdele pastel se asociaza cu rozul, pentru o camera de fetita.

Galbenul se asociaza foarte bine cu verdele masliniu, si e de efect in bucatarie.

Verdele anason se marita perfect cu tonalitatile calde, precum este galbenul sau portocaliul in bucatarie, sau cu mov intr-o camera.

Verdele mar nu poate fi asociat decat cu albul, si combinatia este potriita pentru baie.

Nuantele sumbre de verde se potrivesc cu purpura, rozul brun, galbenul pal si albastrul viu.

Afla si cum se foloseste griul in decoratiuni !

Recomandari