10 reguli pentru dresajul cateilor
history_edu redactia ele.ro calendar_month 02 Iul 2008, 11:05
Iata cateva reguli pentru a-ti dresa catelul.
1. Dresarea trebuie sa fie o experienta placuta atat pentru catel cat si pentru tine. Daca nu ai dispozitia necesara, nici sa nu incepi. Sesiunile de dresaj trebuie sa fie scurte, de 5 pana la 10 minute, pentru a-i mentine motivatia catelului.
Daca patrupedul nu raspunde comenzilor tale, dupa mai multe incercari, nu-l recompensa. Intoarce-te la comenzile mai simple si apoi reia-le pe cele complexe. Termina dresajul intr-o nota pozitiva.
Pune-ti catelul sa raspunda la o comanda pe care stii cu siguranta ca o va respecta. Rasplateste-l apoi si termina cu comanda liber. Evita cuvintele obisnuite ca ok.
2. Orice caine ar trebui sa fie familiarizat cu comenzile de baza ca vino, sezi, jos si stai. Alte comenzi folositoare sunt lasa, da-o, da-l, opreste-te sau suficient.
Tine minte ca motivatia unui catel scade cu cat comanda este mai complexa. Din perspectiva cainelui intrebarea este, ce este mai ofertant, alergarea dupa veverita sau intoarcerea la stapan. Intelegerea acestui aspect iti va creste rabdarea si sansele de succes.
3. Dresajul nu trebuie sa includa pedepse. Deci, nu tipa, nu-ti lovi cainele, nu-l strange cu lesa si nu folosi niciodata electrosocuri.
Tine minte ca opusul rasplatei nu este pedeapsa, este nerecompensarea. Majoritatea cainilor vor sa le faca pe plac proprietarilor, fie numai si pentru mancare, atentie sau jucarii.
4. Daca mancarea este rasplata, fa dresajul inainte de masa, nu dupa. Daca mangaierile sunt recompensele, atunci dreseaza catelul cand are nevoie cel mai mult de atentie, de exemplu cand te intorci de la munca.
5. Ai grija ca rasplata sa fie in functie de tipul de motivatie care merge cel mai bine pentru el. Cainilor motivati de mancare trebuie sa le oferi mancarea preferata. Bucatile de mancare trebuie sa fie mici, iar textura sa fie una care nu necesita mestecare, altfel atentia cainelui va disparea.
Daca rasplata este mangaiatul trebuie sa stii ca majoritatea cainilor nu le plac mangaierile pe cap, ci mai degraba cele pe piept.
6. Dupa un raspuns corect, rasplateste-ti cainele in prima jumatate de secunda de la comanda pentru a fi sigur ca petul tau asociaza comportamentul sau cu micul premiu.
7. Folosete comenzi scurte ca sezi, jos, las-o. Spune cuvantul o data. Nu repeta comanda. Cainii vor retine comanda timp de doua minute. In afara de cuvintele scurte e bine sa folosesti cuvinte cu consoane puternice ( c, k, t, x). Spune-i numele catelului inainte de comanda, iar daca a fost un succes, zi bravo.
8. Mareste gradual timpul in care cainele trebuie sa ramana in pozitia sezut sau pe loc, pana cand acesta adopta o pozitie relaxata timp de un minut iar tu esti la 1,5 m de el.
9. Variaza comenzile in timpul unei sedinte de dresaj. Pastreaza sedintele scurte dar fa-le in mod frecvent. Cainii vor invata mai multe din sedinte scurte si repetate decat din cele lungi si neregulate.
Initial, catelul ar trebui rasplatit la 2 reusite din 3, apoi doar la una, pana se va ajunge sa primeasca doar ocazional.
10. Dupa ce dresajul a avut loc intr-un loc linistit, poti incepe sa lucrezi in medii cu mai multe elemente care-i pot atrage atentia. Mai intai cu catelul in lesa, apoi treptat fara.
Alte articole despre