6 lucruri uimitoare despre nasul cainilor

6 lucruri uimitoare despre nasul cainilor
  calendar_month        
Cainii interpreteaza lumea cu ajutorul nasului, asa cum oamenii o fac cu ajutorul ochilor. Ca sa intelegi mai bine fenomenul, uita-te in jur si imagineaza-ti ca tot ce vezi are un miros individualizat, te sfatuiesc specialistii de la newscientist.com. Si nu vorbim despre fiecare obiect in parte, ci despre diferitele parti ale acestora care pot avea informatii olfactive diferite.

Fiecare petala poate avea un miros diferit, spunandu-i cainelui ca a fost vizitata de diferite insecte care au lasat urme de polen de la alte flori. Cainii si-ar putea da seama nu doar de cati oameni au atins floarea respectiva, ci si cand au facut acest lucru, ei masurand astfel timpul prin intensitatea mirosului unui obiect.

Chiar daca oamenii ar putea simti toate mirosurile pe care le simt cainii, creierul nostru nu ar sti cum sa le interpreteze, sunt de parere specialistii. La caini, cortexul care proceseaza informatiile legate de miros ocupa 12,5% din masa totala a creierului, in timp ce la oameni, acest aA€AzspatiuaA€At este mai mic de 1%. Din acest motiv, un caine orb sau surd se poate descurca foarte bine daca nu i se taie mustatile atunci cand este dus la coafor si daca are o viata activa.

Iata o lista cu alte sase lucruri surprinzatoare despre mirosul cainilor:

1. Mirosul cainilor este de mii de ori mai puternic decat al omului si asta pentru ca ei au peste 220 de milioane de receptori olfactivi, in timp ce noi avem doar 5 milioane.

In mod normal, nasul cainelui este rece si umed. Substantele secretate de glandele mucoaselor din cavitatea nazala captureaza si dizolva moleculele din aer, aducandu-le in contact cu epiteliul olfactiv din interiorul nasului, potrivit specialistilor de la universitatile Alabama A&M si Auburn.

2. Oricat de curat ai fi si oricate sapunuri, deoorante sau parfumuri ai folosi, corpul tau emana mirosuri pe care cainele tau le recunoaste mereu. Fiecare om emana un miros aA€AzamprentaaA€At, scrie dogster.com. aA€AzOamenii miros. Axila omului este una dintre cele mai puternice surse de mirosuri produse de orice animal. Respiratia noastra reprezinta o intreaga gama de mirosuri, iar organele genitale, de asemenea, miros. Organul care ne protejeaza corpul, adica pielea, este la randul ei acoperita de glande sudoripare si sebacee care emit in permanenta fluide si uleiuri, mentinandu-ne mirosul unic. Cand atingem obiecte, lasam pe ele o parte din noi insine. Aceasta este semnatura noastra sub forma de mirosaA€At, scrie Alexanda Horowitz, autorul cartii aA€AzInside of a Dog: What Dogs See, Smell, and KnowaA€At.

3. Cu fiecare pas pe care-l facem, lasam in urma noastra numerosi aA€AzfulgiaA€At de piele. Cifrele arata ca de pe noi cad 50 de milioane de celule in fiecare minut. aA€AzEle cad ca niste fulgi microscopiciaA€At, afirma Stanley Coren, psiholog si autor al unor carti despre caini. Din fericire, noi nu vedem acesti fulgi, insa ei sunt foarte aA€AzvizibiliaA€At pentru nasul cainelui.

4. Nu poti sa-i ascunzi cainelui starile tale. Studiile arata ca probabilitatea ca patrupedele sa miroasa teama, anxietatea si chiar tristetea este destul de mare. Hormonul adrenalina este insesizabil pentru nasul nostru, dar se pare ca patrupedele il pot mirosi. In plus, teama si anxietatea sunt insotite de cresterea tensiunii, care trimite substantele chimice mirositoare cu o viteza mai mare spre piele. Astfel, e inutil sa-ti maschezi sentimentele doar cu un zambet afisat in fata cainelui.5. De ce se miros cainii in zona anusului? In acest mod, exista sanse mari ca ei sa afle tot istoricul patrupedelor cu care se intalnesc. Oamenii de stiinta nu au reusit inca sa afle ce anume afla cainii cand se miros la fund si ce fac cu informatiile gasite, insa este foarte probabil sa fie asa: aA€AEsti un caine simpatic, ai mancat carne de pui recent siaA€¦hmaA€¦ai aproape 10 aniaA€At.

6. Atunci cand miros ceva, cainii nu obtin doar o singura informatie, ci intreaga poveste. Ei pot simti feromonii, care nu se gasesc doar in urina si in fecale, ci si pe piele sau blana. Astfel, ei pot sa-si dea seama de multe lucruri in ceea ce priveste un om sau un caine, inclusiv daca este mascul sau femela, ce au mancat, unde au fost, ce au atins, daca sunt pregatiti pentru imperechere, daca au nascut recent sau daaca au avut o sarcina falsa, in ce dispozitie sunt. Asta inseamna ca atunci cand cainele miroase un om, un copac pe care un caine a urinat sau un scaun pe care a stat cineva, el obtine o intreaga poveste, nu intalneste doar un simplu miros.

Atunci cand oamenii miros un sos de spaghete, spre exemplu, cainele este capabil sa identifice fiecare ingredient din acel aliment. Spre deosebire de oameni, cainii isi pot misca narile in directii diferite, ceea ce le permite sa afle de unde vine un anumit miros.

Un caine poate sa adulmece si sa respire in acelasi timp, fiecare actiune avand un scop diferit, primul pentru a mirosi, al doilea pentru a avea aer. Atunci cand cainele este supraincalzit si gafaie puternic, simtul mirosului i se reduce cu 40%, pentru ca foloseste aerul mai mult ca sa se racoreasca, decat ca sa miroasa.

Articol oferit de LumeAnimalelor.ro aA€A" Informatii non-stop despre caini si pisici">51329.jpg

Recomandari