7 intrebari si raspunsuri despre conjunctivita la caini

history_edu redactia ele.ro calendar_month 21 Mai 2012, 13:14
Polenul, substantele iritante, stafilococii si fungii pot cauza conjunctivita cainilor. In lipsa tratamentului, pot aparea complicatii ce se pot finaliza cu pierderea acuitatii vizuale. La fel de periculoase ca ignorarea bolii sunt tratamentele efectuate acasa, cu produse nepotrivite si nerecomandate de medici.
Wili Glaser, medic veterinar la clinica Playdog din Arad, raspunde pentru LumeAnimalelor.ro la sapte intrebari despre conjunctivita care apare la caini .
Care sunt simptomele conjunctivitei la caine?
Conjunctivitele sunt inflamatii ale conjunctivei manifestate prin inrosirea acesteia din cauza afluxului sanguin (hiperemie), aparitia unui inel rosu in jurul corneei (chemozis), secretie conjunctivala, hiperplazia foliculilor limfoizi, contractia involuntara a muschiului orbicular al pleoapelor (blefarospasm) si mancarime.
De cate tipuri sunt conjunctivitele?
In functie de evolutie: conjunctivita acuta, subacuta si cronica.
In functie de extindere: unilaterala si bilaterala.
In functie de caracterul secretiei conjunctivale: mucoasa, mucopurulenta, purulenta, hemoragica, membranoasa si foliculara.
In functie de momentul aparitiei: primara, secundara si simptomatica.
In functie de etiologie: bacteriana, virala, micotica, parazitara, alergica, toxica si mecanica.
Cu ce se poate confunda conjunctivita?
Este importanta diferentierea conjunctivitei primare de cea secundara sau simptomatica. Deseori, este diagnosticata doar conjunctivita, dar in spatele acesteia se poate ascunde un ulcer corneean, o uveita, o luxatie de cristalin sau alte boli ale globului ocular si nu numai. Frecvent, se face confuzia intre conjunctivita si keratoconjunctivita sicca.
Care sunt cauzele conjunctivitei?
In cazul conjunctivitelor de origine bacteriana primare, cel mai frecvent, sunt incriminati urmatorii germeni: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis si Streptococcus spp.
Conjunctivitele virale sunt conjunctivite simptomatice si apar in Boala lui Carre (jigodie) si hepatita Ruborth. Fungii din genul Aspergillus produc conjunctivite de natura micotica.
Polenul, substantele iritante, diferitele alimente la care cainele este alergic sunt cauzele conjunctivitelor alergice.
La caini, conjunctivita parazitara este mai rar intalnita, agentul etiologic al acesteia fiind Thelazia spp., Entropionul, Ectropionul, Cili ectopici. Corpii straini produc conjunctivitele mecanice.
Cum se trateaza conjunctivita la caine?
Pentru a efectua un tratament corect al conjunctivitei, in primul rand, aceasta trebuie diagnosticata corect. Conjunctivitele bacteriene primare se trateaza cu ajutorul colirelor (nr. preparat medicamentos folosit in tratamentul unor boli de ochi) sau al unguentelor ce contin antibiotice cu spectru larg si antiinflamatorii, daca testul cu floresceina este negativ.
In cazul conjunctivitelor virale simptomatice, pe langa tratamentul local al conjunctivitei se trateaza si afectiunea primara ce a dus la aparitia acesteia. Acest lucru este valabil si in cazul conjunctivitelor mecanice si alergice. Amfotericina b si Nistatinul se utilizeaza in tratamentul conjunctivitelor micotice.
Localizarile subconjunctivale nodulare produse de Thelazia spp. se pot exciza chirurgical, tratamentul medicamentos fiind reprezentat de colire sau unguente oftalmice pe baza de substante antiparazitare, ca de exemplu Levamisol 1-2%.
Ce complicatii pot aparea daca boala nu este tratata?
Daca o conjunctivita nu este tratata, aceasta poate duce la keratita, uveita si alte complicatii mult mai grave ce produc pierderea acuitatii vizuale sau chiar a globului ocular.
Ce greseli fac stapanii care au caini bolnavi de conjunctivita?
Cel mai des intalnesc tratarea conjunctivitei, de catre proprietari, cu diferite unguente si colire de uz uman ce contin antiinflamatorii, fara ca testul cu floresceina sa fie efectuat. Acest test este destul de important deoarece cu ajutorul lui vedem daca patrupedul are si ulcer corneean sau nu. In cazul in care testul este pozitiv, administrarea de antiinflamatorii este contraindicata. Recomandarea mea este de a consulta un medic veterinar inainte de administrarea oricarui medicament.
Articol oferit de LumeAnimalelor.ro - Informatii non-stop despre caini si pisici
">

Alte articole despre