Boli cauzate de capuse

Boli cauzate de capuse
  calendar_month        
Insecta mult hulita de toti stapanii de animale, capusa si muscatura ei reprezinta o veritabila sursa de ingrijorare, mai ales in zonele cu incidenta mare de boli infectioase transmisibile odata cu hranirea ei.

Exista multe specii de capuse si acestea sunt cele mai active primavara si vara.

Insecta antropoda hematofaga, capusa se hraneste exclusiv cu sangele provenit de la gazda pe care o musca. Fiind deseori purtatoare de bacterii si virusuri, capusa cauzeaza maladii infectioase grave, care netratate, duc deseori la moartea animalului.

Desi este un organism mic, cu dimensiuni ce variaza de la cativa milimetri pana la 1 cm, in functie de specie si saturatia sa cu sange, cu o forma ovoidala, ea provoaca, in lunile de activitate maxima, aprilie - octombrie, transmiterea agentilor infectiosi si declansarea maladiilor grave.

Transmiterea agentilor infectiosi are loc odata cu muscatura capusei infectate, ce poarta agentul patogen in glandele sale salivare, hemolimfa sau intestin.

In timpul muscaturii, capusa secreta saliva, ce contine substante biologice active (anestezice), astfel muscatura sa fiind indolora, ramanand deseori neobservata.

Printre bolile cauzate de aceste capuse se numara:

Boala Lyme
Una dintre cele mai cunoscute boli transmise prin intermediul capuselor, boala Lyme este supranumita si "boala cu 1.000 de fete", din cauza simptomelor care deseori pot fi confundate cu cele ale altor afectiuni.

Odata instalata, maladia Lyme duce la declansarea meningo-encefalitei, boala virala impotriva careia nu exista nici un tratament si care ataca sistemul nervos central al animalului infectat.

Totul incepe ca o simpla raceala, dar poate ajunge la manifestari neurologice extrem de grave.

Printre simptomele notabile amintim: transpiratii puternice, febra, dureri musculare, pata rosie la locul muscaturii de capusa, stare de slabiciune, oboseala marcata, tulburari de somn, tulburari de vedere (privire incetosata, dubla, chiar disparitia campului vizual), dureri articulare (Lyme stadiu 2 - faza deja cronica / vechime peste 6 luni de la debut), tulburari cardiace si neurologice (stadiul 3).

Prin administrarea profilactica, imediat dupa muscatura, a antibioticelor puternice si uneori a cefalosporinelor, aceasta boala poate fi evitata.

Babesioza
Aceasta boala este provocata de "babesia canis", un parazit care se dezvolta in globulele rosii ale animalului muscat de capusa si pe care parazitul ajunge sa le distruga in timp.

Dupa aceast stadiu al bolii urmeaza anemia, anorexia si declansarea febrei. Forma cea mai grava se manifesta prin diaree, probleme nervoase, oculare, respiratorii si cutanate.

Netratata, babesioza poate fi fatala pentru animalul bolnav. Depistarea ei se poate face la 10 zile de la muscatura, prin examinarea animalului, interpretarea simptomatologiei si efectuarea unor teste sanguine.

Recomandari