Caini eroi

Caini eroi
  calendar_month        
Cainele, cel mai bun prieten al omului a fost de multe ori si salvatorul lui. Iata cativa caini care au ramas in istorie:

Laika, cainele din misiunea spatiala

Laika a fost un catel de origine rusa, primul patruped care a navigat in spatiu. Acest mic fox terrier a plecat pe 3 noiembrie 1957, prin programul Sputnik II, ce presupunea misiuni spatiale fara oameni la bord. Cateaua a fost aleasa dintr-un adapost de caini si a fost antrenata pentru a putea merge in spatiu.

Laika a murit la patru ore dupa lansarea navei din cauza stresului si a supra-incalzirii navei cauzata de proasta functionare a sistemului termal de control. Pe 14 august 1958 Spuntnik II a fost dezintegrat.

Laika a contribuit la dezvoltarea misiunilor viitoare in spatiu si a dat cercetatorilor cateva informatii importante despre comportamentul fiintelor vii in spatiu.

Cu toate acestea, rusii au mai trimis doi catei pe 19 august 1960 care au fost recuperati.
Acum, cu toata siguranta, putem sa luam in spatiu animalele de casa.

Barry, cainele avalansei

Barry a fost un Saint-Bernard care a trait la inceputul secolului al XIX-lea si care a devenit cainele national al Elvetiei. Barry a salvat de unul singur aproximativ 40 de persoane si astfel a ramas in istorie. Pentru toate lucrurile bune pe care le-a facut pentru umanitate, lui Barry i s-a ridicat o statuie in cimitirul animalelor din Paris.Numele acestor caini vine de la abatia Saint-Bernard, unde a trait cainele erou Barry. Calugarii cenobiti (asceti) au dresat astfel de caini pentru a salva oamenii care se aventurau pe munti. Barry a murit de batranete in 1814 iar corpul lui este conservat la muzeul din Berna.

Rudy salveaza oameni de sub daramaturi

La 11 decembrie 1988 in Armenia s-a produs un cutremur teribil. Imediat dupa, s-a cerut ajutor international. Franta a trimis o echipa de interventie la 24 de ore de la accident. In echipa se aflau si cativa caini, printre care si Rudy.

Rudy era o combinatie intre Husky si ciobanesc german si avea 4 ani. Stapanii cainilor s-au bazat pe prietenii lor necuvantatori 24 din 24 de ore pentru a gasi oamenii sub daramaturi.

O femeie care a supravietuit mai multe zile sub daramaturi fara apa si mancare a fost salvata de Rudy si stapanul lui. Datorita mirosului dezvoltat a lui Rudy si profesionalismului dovedit de stapan, aceasta femei a putut fi salvata. 75341.jpgGuinefort, cainele martir

Pe la 1250, la nord de orasul Lyon, traia intr-un castel un nobil cu familia lui. Pe mosia castelului se afla si un ogar pe nume Guinefort, favoritul nobilului. Intr-o zi, pe cand nobilul cu sotia lui erau plecati, un sarpe a intrat in camera copilului, inca sugaci. Guinefort a sarit in fata sarpelui, pentru a-l apara.

Lupta a fost violenta si s-a sfarsit cu mult sange. In lupta, cainele si sarpele au darmat caruciorul in care se afla copilul. Guinefort a invins sarpele si a asteptat, langa copilul plin de sange, intoarcerea stapanilor.

Stapanul, vazand sange pe copil, a crezut ca ogarul i-a omorat odrasla. Nobilul nu a mai vazut si ramasitele sarpelui. Plin de manie acesta a omorat cainele cu o spada. Mai apoi a vazut sarpele jupuit si si-a dat seama de loialitatea cainelui. Plin de remuscari nobilul a inmormantat ogarul si a plantat un arbore in acel loc.

Oamenii locului au vorbit mult despre comportamentul exemplar al cainelui si despre moartea lui injusta si au inceput sa-l comemoreze ca pe un martir. Acestia au inceput sa vina cu copii bolnavi la mormantul lui Guinefort, crezand ca astfel se vor vindeca. Acest cult a durat pana la inceputul secolului XX, in pofida interdictiilor repetate ale bisericii, de a nu venera cainii.Recomandari