Cand si de ce latra cainii?

Cand si de ce latra cainii?
  calendar_month        
Urletul, latratul, maraitul si scheunatul reprezinta mijloace active de comunicare canina. Aceste semnale sonore au un rol bine definit in haita. Majoritatea cainilor devin galagiosi in momentul in care se confrunta cu o situatie neobisnuita, manifesta o stare de disconfort, sau semnaleaza aparitia unui intrus. Stimulii care provoaca latratul pot varia pentru fiecare caine in parte, in functie de varsta, temperament, mediul de viata si alte particularitati individuale.

Situatiile care pot provoca latratul cainelui:
- Strainii sau alte animale care intra pe teritoriul cainelui;
- Sesizarea unei potentiale prazi;
- Separarea de familie, mama sau alti membrii ai familiei;
- Sunete neobisnuite, cum ar fi alarma de la masina, petardele sau alte zgomote deranjante;
- Nevoia de atentie, mancare sau afectiune;
- Alte stari de stres, anxietate sau nervozitate.

Scheunatul se manifesta cu precadere la pui si exprima o stare de disconfort. Maraitul este modul prin care cainele incearca sa isi intimideze un potential agresor sau rival, si reprezinta de obicei un avertisment care precede de atacul. Maraitul poate fi de asemenea rezultatul direct al manifestarilor de frica, in cazul punerii cainelui in defensiva. De fiecara data cand catelul isi atinge scopul prin marait sau latrat, el se simte recompensat. Drept urmare, acesta va deveni mai fecvent sau mai intens. Urletul reprezinta, in haita, o chemare la vanatoare cu un important rol social, fiind de cele mai multe ori un privilegiu al liderului. La cateii in varsta, problemele medicale pot contribui la modificarile comportamentale care au drept rezultat latratul sau chiar urlatul. In anumite cazuri, atunci cand latratul este intens, repetitiv si dificil de interupt, acesta poate avea o motivatie clinica. Cateii cu probleme medicale, geriatrice sau dereglari provocate au nevoie de terapie medicamentoasa si de ajutorul unui specialist pentru reeducare comportamentala.

Prevenirea:
Socializarea trebuie inceputa in stadii incipiente. Obisnuirea cainilor cu oamenii, animalele, mediu inconjurator si zgomotele reduce frecventa problemelor care apar pe masura ce cainele creste. Programul de dresaj, plimbare si masa sunt foarte importante. Catelul trebuie sa invete de mic sa isi petreaca timpul jucandu-se sau relaxandu-se singur, astfel incat sa nu fie prea stresat atunci cand sunteti plecati. (info: Prevenirea problemelor de comportament .)

Corectarea:
Corectarea unei probleme precum latratul excesiv necesita intelegerea situatiilor si stimulilor care initiaza latratul. Controlul si autoritatea dumneavoastra asupra cainelui sunt factori indispensabili succesului programului de reabilitare. Odata cu parcurgerea programului de dresaj, puteti sa incepeti sa invatati cainele sa taca in momentul in care incepe sa latre. In cadrul unui program de dresaj cainele poate fi invatat sa latre si sa taca la comanda cu ajutorul recompensei, a unor tehnici de subminare, sau corectiei din lesa.

Incepeti sesiunile de lucru cu situatii provocate de dumneavoastra (un membru al familiei care bate la usa) inainte de a trece la situatii mai complicate. Invatarea cainelui sa taca la comanda ii va permite sa latre in continuare la aparitia unui intrus si sa se opreasca la cererea dvs, acesta fiind recompensat doar atunci cand executa comanda.

Educarea catelului sa nu latre in prezenta diversilor stimuli este mult mai dificila. Pentru a avea succes, latratul trebuie imediat interupt inca din momentul inceperii, iar procedeul trebuie repetat pana ce acesta nu mai reactioneaza zgomotos (moment in care poate primi recompensa).Pedeapsa este ineficienta in probleleme de corectare si control a latratului. Pedepsele excesive pot mari anxietatea cainelui si agrava pe viitor problema, in timp ce pedepsele insuficiente pot fi privite ca recompense. Pentru o corectare eficienta, latratul trebuie interupt in momentul cand incepe, folosindu-se o tehnica sau un instrument care intrerupe efectiv latratul. Daca acesta latra atunci cand nu sunteti acasa, singura solutie care poate fi aplicata este utilizarea zgarzii care se activeaza la latrat. Insa, daca catelul nu este dresat sa nu latre in prezenta stimulilor, zgarda anti-latrat va intrerupe doar latratul, neeliminand obicieiul in sine, de a latra.

Produse practice:
Exista anumite produse careva pot ajuta la intreruperea sau stoparea latratului. Aceste produse pot fi achizitionate sau comandate din aproape orice pet-shop si cuprind: zgarzi electrice sau cu ultrasunete, alarme sau spray-uri cu apa. Folosirea zgarzii anti-latrat reprezinta una dinte metodele cele mai eficiente pentru ca se activeaza in mometul inceperii latratului. Daca sunteti acasa, in momentul in care cainele s-aoprit din latrat, profitati de ocazie pentru a-l coopta la joaca, sau o alta activitate placuta. Zgarda anti-latrat este folosita si in cadrul anumitor programe speciale de dresaj, cainele fiind astfel educat sa isi reprime acest tip de manifestare in cazul aparitiei anumitor stimuli sau in anumite zone. Folosirea produselor ajutatoare pentru stoparea latratului, fara eliminarea cauzelor aparitiei acestuia, este insa o metoda fortata care duce adesea la agravare problemelor psihologice sau la aparitia altor manifestari nedorite. In cazul latratului provocat de anxietatea de separare, de exemplu, folosirea unei zgarzi anti-latrat poate provoca aparitia unei alte deviatii comportamentale: comportamentul distructiv.

"Latratul! Latratul! Latratul!"
Anumite probleme de comportament cum ar fi eliminarea dejectiilor in casa, afecteaza doar proprietarii cainelui. Totusi, problemele precum urlatul sau latratul excesiv pot avea drept consecinta nasterea unui conflict cu vecinii sau chiar sesizarea politiei. Daca latratul catelului dvs a creat tensiuni cu vecinii , ar fi foarte bine sa discutati problema cu acestia. Este perfect normal ca un caine sa latre din cand in cand, la fel cum copii fac zgomot cand se joaca. Totusi, latratul in continuu pentru perioade indelungate de timp este un semn ca problemele cainelui dumneavoastra trebuiesc rezolvate. Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa determinati perioada de timp in care catelul dvs. latra, si stimulii care ii provoaca latratul. Va trebui probabil sa faceti cateva investigatii pentru a obtine aceste informatii, mai ales daca latra atunci cand nu sunteti acasa: intrebati-va vecinii, plimbati-va in jurului blocului, priviti si ascultati pentru un timp sau inregistrati pe o caseta video sau audio ce se intampla atunci cand nu sunteti acasa.

Cu putin noroc, veti putea descoperi care dintre problemele infatisate in continuare provoaca latratul cainelui:
- Izolarea/ Frustrarea/ Lipsa de atentie
Catelul dvs. poate latra daca:
- Este lasat singur perioade indelungate de timp;
- Are probleme de socializare sau nu este plimbat suficient;
- Nu are jucarii sau alt companion de joaca;
- Este catelus sau adolescent (sub 2 ani) si nu are alte mijloace de a-si consuma energia;
- Este un catel activ care trebuie sa aiba ceva de facut pentru a fi fericit;
- Sta legat sau izolat in cea mai mare parte a timpului.

Recomandari:
Mariti mediul de joaca al catelului si cresteti timpul de interactiune cu oamenii astfel:
? Scoateti cainele la plimbare zilnic ? este un exercitiu foarte bun, atat mental cat si fizic.
? Invatati-va catelul sa aporteze si repetati cu el de fiecare data cand acest lucru este posibil.
? Invatati-va catelul cateva comenzi sau apelati pentru dresaj la un profesionist. Dupa invatarea comenzilor, repetati cu el zilnic timp de 5 -10 minute.
? Incepeti de la o varsta cat mai frageda un program de socializare si dresaj de companie care sa va ajute la pastrarea echilibrului psihic al cainelui.
? Aduceti-i jucarii interesante si lasait-i-le atunci cad nu sunteti acasa pentru a avea o ocupatie.
? In cazul in care catelul dvs. latra pentru a va capta atentia, asigurati-va ca ii acordati suficient de multa atentie (prin joaca, exercitii, mangaieri) astefel incat sa nu recurga la un comportament necorespunzator pentru a v-o capta.
? Tineti catelul izolat in casa atunci cand nu puteti sa il supravegheati, dar nu uitati sa ii acordati timpul si atentia necesare mentinerii unui echilibru psihic.
? Instiintati-va vecinii ca lucrati la aceasta problema a catelului (latratul).
? Implicati-va in procesul de educare a cainelui cat mai mult posibil.
? Atunci cand trebuie sa va lasati catelul singur pentru o perioada de timp indelungata, apelati la o pensiune sau la serviciul de doggy-sitting.


- Comportament protectiv- teritorial:
Catelul dvs. poate latra atunci cand isi pazeste teritoriul daca:
- Latratul incepe in prezenta unor intrusi, de exemplu: postasul, copii care trec pe strada, alti cateii, vecinii din curtea alaturata, sau scara blocului.
- Postura catelului dvs. este una amenintatorare atunci cand latra: ? se zburleste, ridica coada si urechile.
- V-ati invatat catelul sa raspunda la sunetele si oamenii de afara, sau i-ati incurajat acest comportament.

Recomandari:
? Invatati cainele in cadrul programului de dresaj comanda "taci" sau "liniste". La aparitia unui intrus permiteti-i cainelui sa latre de cateva ori apoi dati-i comanda "taci". Daca continua intrerupeti-i latratul, distrageti-i atentia sau corectati-l cu ajutorul lesei. Laudati-l si recompensatil in momentul in care se opreste din latrat.
? Daca in momentul in care cainele incepe sa latre va aflati in casa chemati-l imediat si dati-i o comanda.
? Descurajati manifestarile sonore ale cainelui care reactioneaza atunci cand cineva se apropie. Invatati-l ca persoanele pe care le considera potentiali intrusi sunt in realitate prieteni si ca prezenta acestora este ceva pozitiv.
? Daca in momentul in care cainele incepe sa latre va aflati acasa, dati-i imediat comanda de interdictie, chemati-l la dumneavoastra, puneti-l sa execute una din comenzile invatate in cadreul programului de dresaj apoi recompensati-l.
? Nu stimulati atentia cainelui in mod expres si nu ii incurajati manifestarile sonore atunci cand aude ceva afara sau pe scara blocului.
? In cazuri extreme, castrarea cainelui poate fi un ajutor in diminuarea manifestarilor teritoriale.


- Teama sau fobiile
Latratul cainelui poate fi un raspuns la o situatii sau stimuli care ii provoaca frica:
- Reactia apare atunci cand este expus la zgomote puternice precum tunete sau petarde.
- Indiciile care tradeaza frica sunt: lasarea urechilor pe spate, coada intre picioare, ghemuirea sau lipirea de pamant.

Recomandari:
? Identificati motivele pentru care cainele dumneavoastra se teme si ajutati-l sa descopere singur ca acestea nu reprezinta o amenintare.
? In cazul in care frica este provocata de zgomote puternice, este posibil sa aveti nevoie de asistenta de specialitate. (info: Cum ne putem ajuta cainele sa isi depaseasca teama de zgomote.)


- Anxietatea de separare
Latratul excesiv al cainelui dumneavoastra poate fi provocat de anxietatea de separare daca:
- Cainele latra doar atunci cand plecati de acasa sau incepe in momentul in care va pregatiti sa o faceti;
- Manifesta si alte semne care duc la diagnosticarea anxietatii precum atasamentul exagerat, reactiile de bucurie exuberante la revenirea dumneavoastra, manifestarea unei stari de nervozitate in momentul in care va pregatiti de plecare;
- Ati adoptat de curand cainele sau v-ati schimbat programul;
- Unul din membrii familiei a plecat pentru o perioada lunga de timp sau a decedat.

Recomandari:
? Anxietatea de separare poate fi depasita cu ajutorul unui specialist folosind diverse tehnici de desensibilizare si reconditionare
.

Sursa: www.dresaj-caini.ro

Recomandari