Ce declanseaza privirea 'vinovata' a cainelui tau
history_edu ele.ro calendar_month 25 Aug 2009, 11:26
Ce stapan nu a ajuns acasa pentru a gasi o vaza sparta si un caine cu o privire vinovata dand timid din codita? Dar ce declanseaza aceasta privire - este el oare constient ca a facut ceva gresit?
Un studiu recent arata ca tendinta oamenilor de a atribui o "privire vinovata" unui caine nu are legatura cu vinovatia acestuia. De fapt, oamenii vad "vina" in limbajul corporal al unui caine atunci cand cred ca animalul a facut ceva ce nu trebuia - chiar daca, in realitate, cainele este complet nevinovat.
In timpul studiului, stapanii au fost rugati sa iasa din incapere dupa ce le-au ordonat cainilor sa nu manance gustarea delicioasa asezata intr-un colt al camerei. In timp ce stapanii erau plecati, cercetatorii le-au dat voie unora din acesti caini sa manance gustarea interzisa, inainte de a-i lasa pe stapani inapoi in camera. Anumitor stapani li s-a spus ca animalele au mancat gustarea iar altora ca au fost ascultatori, acesta nereflectand neaparat realitatea.
Acum, "privirea vinovata" a cainilor nu avea mare legatura cu fapta in sine, fie ca mancasera gustarea sau nu. Cainii aratau mai "vinovati" daca erau certati de stapanii lor pentru ca nu respectasera ordinul de a nu manca. De fapt, cainii care fusesera obedienti aveau o privire si mai "vinovata" decat cei care mancasera gustarea interzisa. De unde putem trage concluzia ca privirea vinovata a cainelui este un raspuns la comportamentul stapanului, si nu neaparat un indicativ al aprecierii cainelui asupra propriilor fapte.
Acest studiu aduce o noua perspectiva asupra tendintei oamenilor de a interpreta comportamentul animalelor in termeni umani. Antropomorfismele compara comportamentul animal cu cel uman si, daca este vreo similaritate superficiala, atunci comportamentul animal va fi interpretat in aceiasi termeni precum acte umane similare. Asta poate include atribuirea animalului a unor emotii de ordin mai inalt precum vina sau remuscarile.
Cainii sunt cele mai vechi animale domesticite si au un rol foarte intim in viata a milioane de oameni. Insa acest studiu demonstreaza clar ca ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte de a ne trata "cel mai bun prieten" drept un seaman. Tine minte, atunci cand dresezi un caine, ca nu este om, si nu are acelasi nivel de intelegere pe care l-ar putea avea un copil. Intelegand acest lucru, vei face interactiunea dintre tine si animalul tau mai usoara.
Tin minte cat de mult se enerva fostul meu prieten incercand sa o dreseze pe catelusa mea, si cat incercam eu sa-i explic ca atitudinea ei era normala, ca este doar un caine iar comportamentul este adecvat nivelului ei de intelegere. Nu te poti astepta de la un animal sa inteleaga tot ceea ce-i spui, oricat de inteligent ar fi acesta. Aveti rabdare cu prietenul vostru blanos si folositi metode specifice de dresaj , iar relatia om-caine va fi una mult mai buna.
Alte articole despre