Ce nu stii despre soareci

Ce nu stii despre soareci
  calendar_month        
Din totdeauna, oamenii au avut o aversiune fata de soareci.

Din ce cauze exacte nu se stie, insa asocierea lor cu scufundarea corabiilor si cu epidemiile de ciuma le-a conferit o imagine intunecata.

Insa esti sigura ce stii totul despre aceste rozatoare?

Soarecii sunt rozatoare de mici dimensiuni, a caror durata de viata este in medie de 1,5-2 ani, desi uneori pot atinge si varsta de 3 ani.

Lungimea atinsa de un soarece la maturitate este de 15-18 cm, incluzand coada, care reprezinta cam jumatate din lungimea totala a unui soarece. Coada este aproape in intregime lipsita de par.

Culoarea originala a blanii soarecelui in salbaticie este brun inchis in amestec cu negru. Exista totusi si alt colorit, la soarecii crescuti in captivitate: negru, albastru-gri, scortisoara, albinos, rosu.

Soarecii sunt animale nocturne, inteligente, foarte active si foarte sociabile, in ciuda imaginii lor sumbre.

Soarecii si sobolanii se trag din soarecele maroniu, originar din China.

Soarecii intra intr-o casa doar in conditiile in care li se creeaza conditii propice, cum ar fi o usa deshisa si niste seminte aruncate pe masa, sau garajul incalzit cu usa intredeschisa.

Masculii se deosebesc de femele prin distanta mai mica dintre anus si organele genitale si prin absenta sfarcurilor.

Nu soarecii raspandesc majoritatea bolilor, ci purecii care traiesc pe acestia.

Soarecii nu rod tot ce intalnesc pur si simplu, ci din cauza ca incisivii mari, in forma de dalta, mult curbati spre interior au radacina deschisa, iar cresterea continua a lor ii obliga sa roada ceva tot timpul, ca sa ii toceasca.

La inceputul secolului al XIX-lea, oamenii au inceput sa foloseasca soarecii pentru experimente. Testele de laborator efectuate pe micutele rozatoare au dus la descoperirea multor medicamente sau tratamente pentru oameni.

O femela de soarece poate aduce pe lume pana la 800 de pui intr-un singur an. Insa un numar foarte mic dintre acestia supravietuiesc.

Peste 100 dintre cele mai cautate doctorii au fost create pe baza unor experiente pe cobai. Deci nu sunt chiar atat de blamat!

In India, soarecele este considerat animal sfant. In templul din Deshnok traiesc peste 20.000 de rozatoare, in liniste si pace.

Multe persoane prefera sa aiba drept animal de companie soarecele. De ce?
Sunt animalute jucause, inteligente, cuminti. Este ideal sa fie tinuti in perechi sau grupuri de acelasi sex.

Dupa achizitionare, urmeaza procesul de imblanzire, care poate dura de la cateva zile pana la o luna si trebuie efectuat cu blandete, pentru a nu il speria.

Soarecele crescut in captivitate nu are nevoie niciodata de baie. El poate raci si dezvolta micoze ale pielii si blanii. In mod normal soarecele isi curata blana singur.

Recomandari