Ce vad cainii si pisicile cand se uita in oglinda

Ce vad cainii si pisicile cand se uita in oglinda
  calendar_month        
Multi oameni sunt suprinsi cand vad ca animalele lor de companie ignora imaginile care li se reflecta in oglinda.

Puii de caine care trec prima oara prin fata unei oglinzi s-ar putea sa inceapa sa latre si sa ia pozitia de joaca, deoarece cred ca au in fata un alt catel. Dupa scurt timp insa, isi pierde interesul pentru oglinda.

Testul oglinzii a fost facut de-a lungul timpului pe oameni si pe mai multe specii de animale.

Cercetatorii au descoperit ca oamenii nu se nasc cu abilitatea de a-si recunoaste imaginea in oglinda, scrie psychologytoday.com. Bebelusii poate ca par fascinati de ceea ce vad intr-o oglinda, insa de fapt, ei cred ca socializeaza cu un alt copil. La om, abilitatea de a-si recunoaste reflexia in oglinda apare intre varsta de 18-24 de luni. Odata ce intelege ca se vede pe el insusi in oglinda, bebelusul incepe sa se uite atent la imaginea lui si sa o atinga.

Gordon Gallup, un psiholog de la State University of New York, a facut un experiment pe cimpanzei in 1970. Introducand o oglinda in cusca cimpanzeilor, el a observat ca acestia credeau initial ca in fata lor este un alt cimpanezeu, insa la scurt timp si-au dat seama ca este propria lor imagine. Gallup a anesteziat mai apoi cimpanzeii si le-a pictat doua pete rosii, una pe spranceana, alta pe ureche. Pusi din nou in fata oglinzii, cimpanzeii stiau ca se uita la ei insisi si au inceput sa-si studieze chipul si petele pictate si sa si le atinga, intocmai ca bebelusii.

Gallup crede astfel ca cimpanzeii au constiinta de sine, lucru care s-a mai observat si la delfini, urangutani, la o anumita specie de gorila si la elefanti, toti trecand testul oglinzii. Constiinta de sine inseamna, potrivit definitiei lui Gallup, abilitatea de a deveni obiectul propriei atentii, de a fi constient de existenta ta si de propria stare mentala.

Gallup a tras astfel doua concluzii: fie cainii nu au constiinta de sine pentru ca nu-si recunosc imaginea in oglinda, teorie criticata de alti oameni de stiinta, fie isi recunosc imaginea reflectata, insa nu sunt interesati de ea.
Biologul Marc Bekoff, de la University of Colorado, interpreteaza altfel indiferenta cainilor fata de oglinzi. Explicatia lui este ca patrupedele canine se ghideaza mai mult dupa miros, decat dupa vaz, motiv pentru care imaginile pe care le vad in oglinda nu prezinta interes pentru ele daca nu au si un miros. Teoria aceasta ar fi valabila si in cazul pisicilor.

Articol oferit de LumeAnimalelor.ro aA€A" Informatii non-stop despre caini si pisici



">51365.jpg

Recomandari

Newsletter Ele.ro

De ce te voi iubi mereu
  • person

    "el scrie jurnalul unui filosof mincinos. eu sunt amanta filosofului. a￯i nu am de ce sa￯ mint."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right