Cel mai inteligent caine recunoaste dupa nume peste 1.000 de jucarii

Cel mai inteligent caine recunoaste dupa nume peste 1.000 de jucarii
  calendar_month        
Chaser, o catelusa din rasa border collie, este considerata cel mai destept patruped canin deoarece a reusit sa invete numele a 1.022 de jucarii, de cinci ori mai mult decat recordul anterior, stabilit de un caine din Germania.

Pentru ea, comenzile "sezi", "aport" sau "rostogoleste-te" au fost de mult asimilate, trecand la un nivel mult mai avansat.


Acum, poate chiar sa sorteze obiecte in functie de forma si functionalitatea lor.

Mai mult, Chaser a fost dresata sa combine trei comenzi diferite: "paw" (muta cu labuta), "nose" (impinge cu nasul) si "bring" (adu).

Psihologii Alliston Reid si John Pilley sunt cei care au invatat-o toate aceste lucruri, in urma unui antrenament intens si de lunga durata. Pilley, care ii este si stapan, marturiseste ca au lucrat pentru a atinge aceasta performanta timp de trei ani, aproximativ patru-cinci ore pe zi.

Toate lectiile au fost desfasurate in cadrul Colegiului Wofford, din California de Sud, loc in care Chaser a facut cunostinta pe rand cu cele peste 1.000 de jucarii. Pentru fiecare obiect in parte, Pilley a acordat cate un nume usor de reprodus. Barbatul marturiseste ca acest lucru il poate face oricine acasa, doar daca are rabdare. aA€AzMajoritatea stapanilor cand incearca sa-si dreseze animalul de companie aleg sa-i aseze in fata cat mai multe obiecte. Acesta este un antrenament simultan, cu rezultate mai greu de atins. Noi am aplicat o metoda care are la baza o tehnica succesivaaA€At, sustine Pilley, potrivit foxnews.com.

Antrenamente lungi si riguroase

Cele aproape cinci ore pe zi de antrenament au fost completate de teste continue, Chaser fiind supusa la 838 de evaluari in toata aceasta perioada. Pentru a nu fie pusa la indoiala capacitatea ei, in timpul experimentelor este pus un paravan intre obiecte si cercetatori pentru a nu fi influentata in vreun fel, scrie Discovery.com. Cu toate acestea, ea nu a obtinut niciodata un rezultat mai slab de 18 dintr-un total de 20, aratand eficienta profesorilor ei.

"Ne-am dorit sa vedem care este limita unui caine de a intelege fiecare nume in parte si nu doar sa raspunda la niste comenzi raportate la obiecte", povesteste profesorul Alliston Reid pentru Daily Mail. "Noi nu incercam sa spunem ca un caine este apt sa invete limbajul asa cum o face un copil, ci ca este capabil sa-si depaseaca conditia", completeaza Reid.

"Este o poveste care poate inspira orice stapan de caine sa se gandeasca la faptul ca animalul sau poate intelege mult mai multe lucruri decat crede el. Ar trebui sa ii acorde mai multa atentie", precizeaza Beverley Cuddy, editor al revistei Dogs Today.

Articol oferit de LumeAnimalelor.ro aA€A" Informatii non-stop despre caini si pisici">51339.jpg

Recomandari