Comportamentul distructiv la caini

Comportamentul distructiv la caini
  calendar_month        
A explora mediul cu dintii si botul este un comportament canin normal. Rosul si mestecatul sunt inevitabile, ele putand fi insa redirectionate insa doar catre obiectele permise pentru a evita distrugerea bunurilor personale. Pana cand va invata ce ii este permis sa roada si ce nu, puiul va gusta cate un pic din fiecare. Ramane in sarcina dumneavoastra sa controlati acest proces pe masura posibilului si sa limitati accesul cainelui la obiectele nepermise.

Cum putem controla si preveni situatia:
- Asumati-va responsabilitatea pentru siguranta obiectelor personale. Daca nu doriti sa ajunga in gura cainelui, nu le lasati la discretiea acestuia. Puneti hainele, pantofii, cartile, telefonul mobil si telecomanda in locuri inaccesibile cainelui.

- Nu confuzati puiul oferindu-i pantofi, haine vechi, sau obiecte personale drept jucarii, nici chiar in gluma, el nu va face diferenta dintre o carpa si bluza preferata, de exemplu. Diferenta dintre jucariile cainelui si obiectele de uz casnic sau cele personale trebuie sa fie evidenta nu doar pentru dumneavoastra, ci si pentru caine.

Incepeti educatia cainelui dumneavoastra de la o varsta cat mai frageda; demarati un program de predresaj , socializare sau dresaj de companie .

- Pana cand va invata regulile casei, izolati catelul atunci cand nu il puteti supraveghea, folositi un tarc sau o cusca in care acesta sa poata gasi una din jucariile preferate.

- Nu il lasati brusc singur acasa vreme indelungata, va crede ca l-ati parasit si va intra in panica.

- Ocupati-va de socializarea cainelui, asigurati-va ca ii acordati suficient timp, miscare si atentie. El nu va sti cum sa se comporte daca dumneavoastra nu ii oferiti o alternativa agreata si agreabila.

- Daca si numai daca il prindeti asupra faptului, il puteti corecta distragandu-i atentia cu un zgomot neplacut. Oferiti-i in schimbul obiectului pe care il roade jucaria preferata, sau chemati-l la dumneavoastra, dati-i o comanda, laudati-l in momentul in care o executa si incurajati-i comportamentul agreabil.

- Fiti realisti! Este practic inevitabila aparitia unor incidente neplacute. Rosul este un comportament normal si face parte din modul cainelui de explorare si cunoastere a mediului ambiant. Este nevoie de timp si rabdare pentru a-i impune puiului regulile casei. Nu uitati sa va luati masuri de siguranta atunci adoptati un nou caine in familie!!!
Rosul reprezinta o manifestare normala a catelului pe toata perioada schimbarii dentitiei si la scurt timp dupa aceea. Pentru a putea controla si preveni aparitia problemelor trebuie constientizat rolul pe care il avem noi si mediul de viata al cainelui.

Cainii manifesta un comportament distructiv din diverse motive:
- Joaca si plictisul
Comportamentul normal al puiului poate devia din joaca, si duce la accidente. Joca implica manifestari precum sapatul, saritul, muscatul sau scuturatul unor jucari sau obiecte. In haita joaca reprezinta o stimulare a instinctului de vanatoare. Cum explorarea mediului implica si "degustarea" diverselor obiecte, puii ca si copii pot distruge involuntar diverse lucruri. Cainele poate roade de asemenea din plictis sau lipsa de actiune daca:
- Este lasat singur perioade indelungate de timp fara a interactiona cu dumneavoastra.
- Mediul in care traieste este unul "plicticos" din punctul sau de vedere, el neavand un progam de joca si interactiune sociala, parteneri de joaca sau acces la jucarii.
- Este un pui sau un caine tanar care traverseaza perioada adolescentei canine si nu isi poate consuma altfel energia.
- Apartine unei rase care necesita multa miscare sau este un temperament hiperactiv, un sportiv, care are nevoie de un stil de viata activ si un stapan energic pentru a fi fericit.Recomandari:
- Jucati-va cu puiul intr-o zona sigura, in curte sau in parc, iar daca este un temerament activ invatati-l sa aporteze.
- Plimbati cainele cel putin o ora pe zi. Acordati-i timp si atentie.
- Cumparati-i cat mai multe jucarii si lasatii-le prin rulaj cat timp sunteti plecat.
-Schimbati cat mai des jucaria lasata pentru a-i mentine treaz interesul pentru acestea. Jucaria cea noua este intotdeauna mai interesanta.
- Faceti obiectele nepermise cele mai atractive pentru caine neinteresante pudrandu-le cu prafuri anti-ros pe care le puteti gasi in magazinele de specialitate sau acoperindu-le cu folie de plastic sau aluminiu.
- Incepeti un program de predresaj, socializare, dresaj de companie sau dresaj sportiv.


- Anxietatea de separare
Comportamentul destructiv al cainelui dumneavoastra poate fi provocat de anxietatea de separare in cazul in care:
- Cainele latra doar atunci cand plecati de acasa sau incepe in momentul in care va pregatiti sa o faceti.
- Manifesta si alte semne care duc la diagnosticarea anxietatii precum atasamentul exagerat, reactiile de bucurie exuberante la revenirea dumneavoastra, manifestarea unei stari de nervozitate in momentul in care va pregatiti de plecare.
- Ati adoptat de curand cainele sau v-ati schimbat programul.
- Unul din membrii familiei a plecat pentru o perioada lunga de timp sau a decedat.

Recomandari:
Anxietatea de separare poate fi depasita cu ajutorul unui specialist folosind diverse tehnici de desensibilizare si reconditionare.


- Cautarea atentiei si provocarea la joaca:
Fara sa va dati seama, puteti incuraja chiar dumneavoastra comportamentul nedorit al cainelui prin simplul fapt ca ii acordati mai multa atentie in momentele neplacute, chiar daca aceasta atentie are conotatii si consecinte nedorite. Daca o veti rupe la fuga dupa catel in momentul in care vedeti ca mesteca papucii fiti sigur ca el o va lua ca pe o joca si se va comporta ca atare. Adesea chiar si pedeapsa poate fi receptata drept acordare a atentiei devenind astfel ineficienta, ba mai mult, intarind comportamentul inadecvat.

Recomandari:
- Asigurati-va ca ii acordati cainelui suficient de multa atentie. Jucati-va cu el zilnic, plimbati-l sau incepeti un program de dresaj.
- Fiti intotdeauna dumneavoastra cel care initiaza si cel care opreste joaca.
- In masura posibilului ignorati sau dezaprobati flagrant comportamentul nedorit si recompensati comportamentul pozitiv. Amintiti-va sa recompensati si sa laudati cainele de fiecare data cand se joca cu obiectele special desemnate.
- Faceti obiectele cele mai atractive nepermise neinteresante pentru caine. Tineti hainele, pantofii, cartile, telefonul mobil si telecomanda in locuri inaccesibile cainelui.
- Invatati cainele in cadrul programului de dresaj comenzile "lasa" si "nu" sau "n-ai voie". Nu uitati sa il laudati in momentul in care executa comanda.

- Teama si fobiile
Comportamentul destructiv poate fi un raspuns de panica. Teama de zgomote puternice precum tunetele sau petardele poate fi un motiv puternic. Unul din semnele dupa care va dati seama ca reactiile distructive sunt provocate de aceasta problema este faptul ca distrugerile apar odata cu aparitia zgomotelor, iar primele afectate sunt tocurile, usile sau ferestrele, cainele incercand sa fuga sau sa se adaposteasca.

Recomandari:
- Creati-i cainelui un "loc sigur", si asigurati-va ca are acces la acesta atunci cand nu sunteti acasa.
- Nu incercati sa il protejati si mai ales nu il mangaiati atunci cand manifesta teama, pentru ca astfel ii veti incuraja manifestarile. Incercati sa ii distrageti atentia cu o activitate placuta.
- Nu il legati sau inchideti in incercarea de a prveni distrugerile, astfel ii veti accentua frustrarea si veti agrava problema, cainele putandu-se rani in incercarea de a scapa.Cum nu trebuie procedat:
Pedeapsa este rareori eficienta in rezolvarea problemei comportamentului destructiv, aceasta ducand adesea chiar la agravarea situatiei. Nu corectati niciodata cainele dupa ce faptul a fost consumat, aceasta nu este decat o razbunare inutila. Cainii nu privesc si nu analizeaza retrospectiv; ceea ce numim noi reactie sau expresie a vinovatiei nu este decat o reactie la o postura amenintatoare, expresie sau ton agresiv. Cainele nu realizeaza exact cu ce a grasit, el stie doar ca sunteti suparat. Pedeapsa tarzie nu numai ca nu va duce la rezolvarea problemelor, ci va favoriza aparitia altora.

Sursa: www.dresaj-caini.ro

Recomandari