Cu catelul prin Europa

Cu catelul prin Europa
  calendar_month        
Tropa, tropa, cu catel prin Europa! Vin Pastele, 1 Mai, imediat incep minivacantele! Acum ca tot am intrat in UE si s-au deschis granitele este mai usor sa ne urcam in masina si sa pornim la drum!

Ce facem insa cu prietenii nostri necuvantatori, pisicute si catei? Putem sa ii lasam acasa, cu cineva, sau sa ii ducem la pensiunile pentru animale, unde sunt bine ingrijiti sau putem sa ii luam cu noi, daca drumul nu este foarte lung si doar "dam o fuga" pana in Bulgaria.

Ce trebuie sa stim daca vrem sa mergem la vecinii nostri, sa intram in UE cu animalutul nostru. Mai intai si intai, ii trebuie pasaport european. Acesta se obtine in urmatoarele conditii: cainele, caci despre el este vorba, trebuie deparazitat, intern si extern, vaccinat, si se va implanta un microcip.

Vaccinul antirabic trebuie sa fie facut cu cel putin 15 zile inaintea plecarii, ca sa fie valabil. Implantarea de microcip nu este dureroasa, nu necesita anestezie, nu dureaza mult.



Dupa ce am rezolvat toate acestea, primim pasaportul catelului, pasaport care trebuie avizat de Directia Sanitar Veterinara. Acestia vor verifica cipul, deci sa luati si catelul cu voi, nu doar pasaportul.

In principiu, atunci cand sunt facute deparazitarile si vaccinarile, ele vor fi trecute pe carnetul de sanatate al catelului, cu eticheta produsului farmaceutic folosit, data la care s-a facut vaccinarea si semnatura si parafa medicului. Valabilitatea este de un an. Pot fi facute la orice cabinet veterinar.

Va dau un sfat: deparazitati si vaccinati cainele indiferent ca plecati sau nu undeva!
De asemenea, inainte de a va programa vacanta in care vreti sa luati si cainele, intrebati daca sunteti primiti in hotel cu animale, daca sunt restrictii pe plaja sau nu, in asa fel incat sa nu va compromiteti programul si sa va stricati vacanta. Daca vreti sa calatoriti cu masina si cainele are rau de masina, inainte de a pleca la drum nu ii dati sa manance sau doar foarte putin si luati la voi un medicament care sa ii stopeze starea de voma. Consultati pentru asta, medicul veterinar. In masina sa aveti in cearsaf sau ceva care sa protejeze masina de eventuale "accidente", servetele..

Calatoriile cu trenul pot fi facute in urmatoarele conditii: cainele trebuie sa aiba carnetul de sanatate la zi, botnita, trebuie sa luati bilet pentru caine 50%. Puteti merge doar cu tren rapid, nu cu intercity.

Nu ii dati cainelui lichide daca drumul este mai lung! Intrebati controlorul in care statii sta trenul mai mult si veti putea sa scoateti catelul rapid.

Pentru calatorii cu avionul,trebuie sa aveti cusca speciala, pentru animal. Animalul va fi usor sedat, pentru a putea suporta zborul.

Daca cumva va grabiti si nu aveti la indemana cartea de vizita a unui cabinet veterinar, atunci puteti apela la Dr. Liviu Harbuz de la Clinica Veterinara Ilioara, telefon: 021.3480530.

Avand toate aceste informatii puteti alege varianta optima pentru voi si animalutul vostru!

Recomandari