Cum sa ai drept animal de companie un...sarpe (II)
history_edu ele.ro calendar_month 17 Mar 2010, 15:04
Scriam acum cateva zile despre cum este sa ai un sarpe ca animal de companie .
Se spune ca serpii sunt intelepti. Sunt prudenti, calculati si nu fac gesturi inutile.
Si se mai spune ca trebuie sa ii iubesti tare mult ca sa poti trai cu un specimen alaturi de tine, in casa.
Sunt foarte multe lucruri de spus despre un sarpe. Mai ales daca iubesti serpii si te-a fascinat intotdeauna eleganta lor desavarsita si calmul de neclintit.
Iata in continuare alte informatii pe care e bine sa le detii despre aceasta reptile fascinante, inainte de a aduce acasa una:
In ce voi tine sarpele?
Indiferent ca sarpele pe care il ai este de mici dimensiuni sau are deja peste 1 m lungime, el are nevoie de un loc propriu al sau. Numit terariu si confectionat de regula din sticla, terariul ii ofera acestuia adapostul de care are nevoie pentru a isi face propriul sau culcus, zona de relaxare sau de luat masa.
Terariul trebuie sa aiba dimensiuni potrivite, in functie de marimea sarpelui, si el se va schimba cu unul mai mare, pe masura ce sarpele va creste.
Temperatura potrivita pentru sarpe, in terariu, se va obtine cu ajutorul unei lampi UV. Pastrarea unei temperaturi constante pe timpul zilei este vitala pentru functia sa digestiva si pentru reglarea temperaturii corporale. Pe timpul noptii se recomanda scaderea acestei temperaturi cu cateva grade.
In terariu trebuie sa mai existe, de asemenea, o ascunzatoare naturala sau cu forma cat mai apropiata de una naturala (o scorbura ar fi ideala), un vas pentru apa, un termometru care va monitoriza in permanenta temperatura ambientala si, bineinteles, cateva crengi pe care acesta sa se catere.
Ce mananca un sarpe?
Un sarpe sanatos are pofta de mancare. La inceput mai putina, pana se acomodeaza cu tine si cu noul camin, apoi normala.
In primul rand, atunci cand cumperi un sarpe, observa daca el prezinta:
un corp ferm si rotund
ochii limpezi, fara secretii
absenta capuselor sau a urmelor lasate de acestea
respiratie lina, cu gura inchisa
o culoare roz uniforma in interiorul gurii
piele stralucitoare, fara rani, cruste sau portiuni inflamate
miscari line, fara tremuraturi.
Dupa toate astea, invata-i obiceiurile alimentare.
Din terariu nu trebuie sa lipseasca o farfurie cu apa, desi serpii prefera sa bea stropi de apa de pe frunze sau din natura, ceea ce inseamna ca ii poti stropi zona din apropierea ascunzatorii cu apa nu foarte rece.
Daca vei intreba orice veterinar sau specialist in herpetologie iti va spune ca greierii, ramele, gandacii reprezinta hrana de baza a acestor reptile. Insa nici un soricel gustos nu va fi refuzat, ba din contra, va fi savurat imediat.
In multe tari este ilegal ca serpii sa fie hraniti cu animale vii, asa ca hranirea unui sarpe necesita procurarea de animale congelate de la petshop-uri si decongelarea lor inaintea hranirii.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Curs de comunicare si creativitate pentru lidere
- person
"va invit la un cocktail de gandulete"