De ce pisicuta ta se teme de straini

De ce pisicuta ta se teme de straini
  calendar_month        
Pisicile care nu au stat prea mult in prejma adultilor ca pui sunt de obicei nervoase si tematoare in preajma oamenilor ca adulti.

Acest comportament se observa in general la pisicutele care au sost initial fara stapan. Frica de oameni pare a avea si o componenta genetica ce ar putea fi exprimata mai adesea in randul pisicutelor maidaneze, cel mai probabil datorita unor abilitati adaptativede supravietuire pentru pisicile ce traiesc pe strada.

Mai mult, o pisicuta care nu a socializat cu copiii, adultii sau oamenii in varsta ar putea avea un comportament temator fata de o categorie anume ca adult. Chiar si pisicutele bine-socializate ar putea deveni tematoare fata de o persoana sau un tip de persoana dupa ce a avut o experienta neplacuta cu aceasta.

Frica este un lucru folositor. Tine pisica departe de actiunile potential periculoase. Frica devine o problema doar atunci cand este excesiva in relatie cu intensitatea factorului declansator sau interfereaza cu functionarea normala a pisicii sau a stapanului.

Tratament

Tratamentul presupunede obicei desensibilizarea si reconditionarea. Desensibilizarea presupune expunerea animalului la persoana temuta la un nivel atat de mic incat pisica sa ramana calma. Intensitatea expunerii este marita gradual in timp, permitand pisicii sa interactioneze cu persoana fara a avea o reactie adversa. In tot acest timp, pisicuta este recompensata pentru comportamentul calm in prezenta acelei persoane, invatand-o deci sa fie calma in loc de a fi tematoare. Acest lucru este numit reconditionare.

O recompensa care este pe placul pisicii (gustari sau joaca) trebuie oferita intotdeauuna pentru comportamentul calm in prezenta persoanei si numai in prezenta persoanei. Recompensa ar trebui oferita intai de stapan, iar apoi auncata incet si in cele din urm aoferita din mana de cealalta persoana.

Sesiunile de antrenament ar trebui sa se sfarseasca intotdeauna cu succes, chiar daca ast ainseamna sa mergi inapoi cativa pasi in intensitate. Intre sesiunile de antrenament, pisica nu trebuie expusa la obiectul temerii ei. Niciodata nu forta pisica sa confrunte persoana temuta, si nu insista, caci asta nu va face decat sa agraveze problema.

Sucesul tratamentului

Probabilitatea unei dezvoltari bune in viitor depinde de durata problemei. Daca pisica a fost socializata adecvat in copilarie iar problema a aparut la varsta adulta atunci prin antrenament ea poate fi remediata.

Succesul este insa mai putin probabil daca pisica s-a aratat tematoare fata de oameni sau alti declansatori din mediu de la o varsta frageda, fara a fi avut experiente neplacute, deoarece tratamentul si expunerea fata de factorul declansator este mai greu de realizat.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Leul
  • person

    ""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right