Diabetul la pisici - cum il recunoastem?

Diabetul la pisici - cum il recunoastem?
  calendar_month        
Diabetul zaharat este una din cele mai des intalnite afectiuni la oameni, insa se intalneste des si la animalele de companie, precum cainii si pisicile, principalele simptome fiind setea excesiva si urinarea deasa.

Diabetul duce la cresterea nivelului de glucoza in sange. Nivelul de glucoza este mentinut la nivel normal de o serie de hormoni, cel mai important fiind insulina. Deficienta de insulina sau o rezistenta a celulelor la acest hormon poate duce la diabet.

Exista doua tipuri de diabet, diabetul de tip I si diabetul de tip II. Diabetul de tip I este cea mai periculoasa forma a bolii, iar tratamentul consta in exercitii, regim alimentar special si terapie pentru reglarea nivelului insulinei.

In cazul diabetului de tip II , organismul nu produce destula insulina, iar corpul este aproape imun la hormonul produs. La animale, aceasta forma de diabet este mai des intalnita la pisici decat la catei.

Pisicile sunt, cel mai des, afectate de diabetul de tip I. O pisica diabetica bea foarte multa apa si urineaza excesiv. Boala nu trebuie ignorata de catre stapani, deoarece nivelul crescut de glucoza din sange duce la deshidratare. Diabetul poate duce la coma si, eventual, la moarte.

Analizele de sange pot arata daca este nevoie de administrarea medicamentelor pentru controlul insulinei sau de injectii pentru administrarea de insulina. Glicemia la pisica sanatoasa este de 70-100 mg%, pe cand in diabetul zaharatdepaseste 125 mg%. La pisicile cu glicemia mai mare de 250 mg%, veterinarul poate decide administrarea de insulina intramuscular.

Tratamentul consta intr-un regim alimentar cu putine glucide, bogat in proteine, lipide, vitamine si saruri minerale. Pentru pisicile diabetice se recomanda mancarea umeda, cu continut de carbohidrati mai putin de 10%.

In urma unui tratament corespunzator, boala poate regresa la pisici, lucru mai putin intalnit in cazul oamenilor - de multe ori, este nevoie doar de o schimbare de regim alimentar pentru ca pisica sa se simta mai bine.

Recomandari