Greseli comune ale proprietarilor de pisici
history_edu ele.ro calendar_month 29 Oct 2010, 09:44
Chiar daca pisicile par sanatoase si multumite de stapanul si mediul in care locuiesc, cateodata, intentiile bune ale proprietarilor nu sunt si sanatoase pentru micutele animale. Poate este hranirea in exces sau neobservarea unor semne subtile ale unei boli periculoase. WebMD a vorbit cu doctorii veterinari si a realizat o lista cu cele mai comune greseli facute de proprietarii de pisici.
Greseala 1: Masuri de prevenire a bolilor
De departe, cea mai comuna greseala pe care o fac stapanii de pisici este omiterea masurilor de prevenire, proces vital in detectarea problemelor de sanatate la pisici, in stadii incipiente. Chiar daca vaccinarea regulata este o parte importanta a procesului de prevenire, mai este nevoie si de alte masuri, printre care:
-un consult al ochilor, urechilor, blanii si pielii
-analize de sange
-examen oral
-control de paraziti
-sfaturi despre nutritie si exercitii
Pisicile primesc mai putine consulturi decat un caine, deoarece ascund mai bine durerea. Unele pisici mai batrane sunt destul de inactive si dorm mult, ceea ce il face pe stapan sa nu banuiasca nimic. Veterinarul este singurul care isi poate da seama de starea de sanantate a pisicii.
Greseala 2: Pisicile nu sunt sterilizate
Fiecare pisica impreuna cu puii ei, poate de nastere la circa 420,000 de pisici in sapte ani. Exista probleme mari cu pisicile fara stapan, care deseori ajung sa fie eutanasiate. Deoarece o pisica poate ramane gestanta la varsta de 4 luni, este bine ca sterilizarea sa fie facuta inainte de aceasta varsta.
Greseala 3: Intarzierea consultatiei
O alta greseala importanta se intalneste la stapanii care asteapta sa vada daca problema de sanatate trece de la sine si abia pe urma viziteaza un veterinar. Deoarece pisica poate masca semnele de boala, din instinctul de a se apara de pradatori, puteti descoperi dupa o saptmana ca boala care parea vindecata este si mai grava.
Simptome comune de boala:
-voma si diaree
-un somn mai indelungat decat de obicei
-pierdere in greutate
-schimbari de culoare a urinei sau fecalelor
-schiopatat
-pierderea poftei de mancare
-gafait
Greseala 4: Neglijarea danturii
Daca tu te speli pe dinti in fiecare zi, atunci de ce crezi ca pisica nu are nevoie de acelasi lucru? Sanatatea dentara este deseori uitata in randul stapanilor de pisici. Asta poate duce foarte usor la dinti infectati si dureri de masele. Bolile de gingii pot provoca probleme serioase in gura pisicii. Solutia este examenul oral regulat, curatarea dintilor si perierea lor. Jucariile speciale intretin voia buna a pisicii si indeparteaza tartrul de pe dinti.
Alte articole despre