Pisica exotica

Pisica exotica
  calendar_month        
In anii 1960 o Persana a fost imperecheata cu o Domestica cu parul scurt in incercarea de a crea o Persana cu parul scurt. Rezultatul a fost Exotica din ziua de azi, o rasa care arata foarte similar celei Persane, dar care necesita mai putina ingrijire, de unde si numele de "Persana omului lenes".

Varietati de Exotice

Exista varietati de pisici Exotice cu parul lung sau scurt, cea cu parul lung fiind foarte asemanatoare Persanei pur-sange. Parul ei este foarte gros si des si necesita periere zilnica, si bai regulate. Parul Exoticii cu parul scurt este, cum spune si numele, scurt. Cu toate astea nu inseamna ca nu necesita putin ingrijire si din partea stapanului.

Desi Exoticele cu parul scurt sunt capabile de a se pastra curate singure, este recomandata o periere ocazionala pentru nu evita aparitia ghemotoacelor de blana. Ambele tipuri de pisici Exotice se gasesc intr-o varietate larga de culori si ambele naparlesc, desi poate nu chiar atat de mult ca Persana.Amandoua au dimensiune si greutate medie si traiesc in jur de 12 ani, desi nu sunt considerate mature pana la aproximativ doi ani si intra la pubertate mai tarziu decat alte rase.

Personalitatea pisicii Exotice

Exoticele, desi iubitoare fata de membrii familiei, tind sa fie mai retrase. Daca detii o astfel de pisica incearca sa nu ii ceri prea multa atentie si interactiune, dar, din timp in timp, te poti bucura de compania lor. Nu vei reusi asta prin jocuri si trucuri ci stand si asteptand rabdatoare pana ce pisica se va convinge ca si-a impus punstul de vedere - ca vrea sa fie lasata in pace, si sa se joace doar cand vrea ea.

Asta nu inseamna ca Exoticele nu sunt jucause. Le place sa se alerge din cand in cand prin casa si nu se simt bine cand sunt lasate singure pentru perioade mai indelungate. Se inteleg bine cu copiio si alte animale dar unumitor copii e posibil sa nu le placa natura lor independenta.

Probleme de sanatate

Exoticele au si ele anumite puncte sensibile in ceea ce priveste sanatatea. Deoarece sunt urmasi ai Persanelor, au fetele plate ceea ce inseamna ca lacrimile se vor intinde pe fata patand blanita. Pot de asemenea sa aiba nari contractate (cea ce le va face sa respire zgomotos), seboree (piele uscata, cu mancarimi sau calvitie) si rinichi polichistici. Exoticele sunt de asemenea predispuse la herpes.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Forum Ele.rochevron_right