Simptomatologia de boala la caine si pisica (I)

Simptomatologia de boala la caine si pisica (I)
  calendar_month        
Desi le numim prieteni necuvantatori, atat cainele cat si pisica au multiple modalitati prin care pot semnala stapanului ca ceva este in neregula cu sanatatea lor.

Totul este sa fii atenta la semnalele pe care acestia ti le transmit si sa stii cand este cazul sa te alarmezi si sa iei masuri.

Daca insa nu stii aceste simptome ale bolilor cele mai comune, citeste randurile care urmeaza si iti vei putea ajuta animalul de companie cand acesta va avea nevoie.

Orice schimbare in comportamentul animalului tau inseamna ceva. Cainii si pisicile nu au dispozitii schimbatoare la fel ca oamenii si de regula atunci cand se comporta mult diferit de modul lor obisnuit, ceva se intampla.

Voma este una din simptomele care evidentiaza cel mai rapid ca ceva din alimentatia animalului s-a schimbat in rau. Cainii vomita foarte usor atunci cand nu le prieste ceva, insa imediat dupa regurgitare, starea lor este buna.

Cand insa cainele este letargic si se retrage intr-un colt, apatic, este semn rau. Poate fi intoxicat, otravit sau poate sa fi mancat oase care sa ii fi afectat mucoasa stomacala. In oricare din cazuri, se impune controlul veterinar.

Pisica vomita regulat ghemotoace de par pe care le strange in stomac in urma toaletei zilnice. Insa aceste ghemotoace sunt eliminate foarte usor si nu ii perturba starea. Cand insa se chinuie foarte mult sa elimine ceva, este semnalul ca nu este vorba de par.

Poate fi un obiect pe care l-a inghitit cu mancarea, poate fi un simptom al unei afectiuni a gatului, cum este laringita, cauzata de apa prea rece bauta. Daca incepe sa refuze mancarea solida sau face febra, se impune control veterinar.

Diareea reprezinta un simptom al unei urgente medicale. Sunt insa cazuri in care cauzele sunt clare si nu tin de accidente.

Este exemplul perioadei de iarna, cand cainele, in plimbarile pe afara, mananca zapada, care ii va cauza imediat diaree. In acest caz stapanul nu trebuie sa faca altceva decat sa ii inlocuiasca apa zilnica cu ceai de menta caldut si una din mese cu orez fiert, timp de 3 zile.

La fel se poate intampla in perioada estivala, cand luam cainele cu noi la mare si acesta, de sete, bea apa de mare, foarte periculoasa pentru stomacul sau, din cauza concentratiei mari de sare care duce la deshidratarea rapida a organismului animalului.

Cand insa cauza nu este niciuna din acestea doua, iar animalul se confrunta totusi cu episoade diareice severe, altceva nu i-a priit. Oasele de pui sunt cunoscute ca principalele vinovate atunci cand vine vorba de alimentatie gresita. Mai ales cele din zona capului. Pot determina zgarierea peretilor stomacului si intestinului si provoca chiar sangerari rectale. Diareea prelungita deshidrateaza sever organismul si poate duce in cazuri grave la stari de lesin sau stop cardio-respirator.

Citeste si partea a II-a a articolului!
Autor: Tashulina

Recomandari