Stiai ca pisica ta te manipuleaza?

Stiai ca pisica ta te manipuleaza?
  calendar_month        
Aparent, pisicile isi pot exploata stapanii pentru a obtine ceea ce doresc folosind un stil special de a toarce.

Poate ca proprietarii de pisici au suspectat acest lucru, dar se pare ca pisicutele chiar au gasit o metoda eficienta de a manipula oamenii.

Torsul seducator

Cercetatorii de la Universitatea Sussex au descoperit ca pisicile folosesc un "tors seducator" pentru a-si domina stapanii si pentru a obtine atentie si mancare. Asta ne cam face sa ne intrebam cine e stapanul cui.

Spre deosebire de torsul obisnuit, acest sunet incorporeaza un "plans" cu o frecventa similara unui bebelus. Cercetatorii sustin ca pisicile au intrat in favorurile oamenilor, producand un sunet greu de ignorat.

Nu-i poti rezista

Desi mieunatul poate enerva stapanul, acest tors special ii convinge adesea sa se trezeasca din somn si sa umple bolul cu mancare al pisicii.

Pentru a afla de ce, echipa a cerut proprietarilor de pisici sa inregistreze "torsul seducator" si pe cel obisnuit "non-seducator" al pisicilor. Cand le-au dat aceste inregistrari voluntarilor sa asculte, chiar si cei ce nu au avut experiente cu pisicile au gasit acest stil de a toarce mai urgent si mai putin placut.Cat de neplacut este?

Factorul cheie (care face torsul mai neplacut si greu de ignorat) este nivelul relativ la care este intiparit acest sunet de frecventa inalta. Pisicile sunt capabile sa produca un tors de frecventa joasa activandu-si muschii corzilor vocale, stimulandu-le pe acestea sa vibreze. Din moment ce fiecare din aceste sunete este produs de un mecanism diferit, pisicile sunt capabile sa intipareasca un plans la frecventa inalta unui tors aparent relaxat. Cat de neplacut este acest sunet depinde de energia pe care o depune pisica in producerea acelui planset.

Studiile anterioare au gasit similaritati intre plansul unei pisici domestice si cel al unui bebelus - un sunet la care oamenii sunt foarte sensibili. Se presupune ca pisicile au invatat sa-l exagereze si sa adauge dramatism acestui tors cand s-a dovedit eficient in obtinerea raspunsului cautat de la oameni.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Nu eu, tu.
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right