Verificari necesare la alegerea unui pui de caine

Verificari necesare la alegerea unui pui de caine
  calendar_month        
Viata este mult mai frumoasa, mai plina cu animale. Si mai ales daca este vorba de unele care te inteleg, care au propria personalitate si iti dau permanent dovezi de iubire. Cel mai adesea o astfel de companie ti-o poate oferi un caine. Daca te decizi sa-ti iei un caine trebuie sa analizezi foarte atent rasele, cu avantajele si dezavantajele fiecareia si compatibilitatile cu felul tau de a fi si ritmul tau de viata. Odata aleasa rasa, te interesezi si cercetezi cu rabdare sursele de unde iti poti achizitiona puiul. Faci o lista scurta cu crescatorii, discuti cu fiecare si il alegi pe cel care ti se pare cel mai potrivit. Fixezi o vizita la crescatori sa vezi canisa, puii si parintii.

Varsta minima la care puiul poate fi scos din cuib este de 6-7 saptamani. Pana la aceasta varsta, puiul isi stabileste o ierarhie fata de frati si surori, si scoaterea lui din cuib poate avea ulterior efecte in comportamentul fata de alti semeni. Orice catel la aceasta varsta iti fura imediat inima. Puii sunt niste ghemotoace de blanita, draguti si neajutorati. Dar ai mare grija! Analizeaza cu atentie si la rece fiecare pui in parte, aplica testul minim pentru a fi in totalitate linistita de alegerea facuta.


Ce trebuie sa verifici la un pui?

1. Acte
In primul rand analizeaza cu atentie actele parintilor (pedigree-ul si carnetul de sanatate care trebuie sa contina schema de vaccinare si deparazitarile, toate tratamentele si rezultatele testelor medicale radiografii de sold, teste oculare si alte teste in functie de bolile specifice rasei). In Romania nu toti crescatorii sunt obisnuiti cu astfel de teste.
De asemenea trebuie sa analizezi pedigree-ul puiului si tatuajul din urechea dreapta.

2. Conformatie
Chiar daca nu esti insotita de nici un veterinar in momentul in care alegi puiul, sunt niste lucruri de baza care trebuie verificate la pui:
- blana sa fie deasa, fara purici
- pielea sa fie roz, fara iritatii si cruste
- sa nu aiba pinteni la picioarele din spate
- la masculi, ambele testicole prezente si coborate in scrot
- sa nu fie iritat in zona anusului
- verifica mai sus de ombilic sa nu existe semne de hernie
- ochii limpezi, fara secretii
- nasul umed, dar fara secretii
- urechile sa fie curate si sa nu aiba un miros neplacut
- dantura completa si muscatura in cleste
- gingiile sa fie roz

Verifica starea generala a puiului. Nu trebuie sa fie letargic sau apatic. Astea pot fi semne de boala.


3. Temperament si aptitudini
Temperamentul cainilor difera in functie de rasa. Sunt rase care se caracterizeaza prin dinamism si energie debordanta, sunt caini foarte lenesi, sunt caini foarte agresivi (cei folositi in paza si aparare) sau rase de canapea. Sunt rase de caini mai iubareti si mai atasati de oameni sau rase care nu agreaza foarte mult prezenta strainilor in preajma.

Cu toate astea, puii la varsta de 6-7 saptamani, nu au temperamentul foarte bine conturat. Ei incep de pe acum sa dezvolte trasaturile specifice rasei, dar in general la aceasta varsta orice pui ar trebui sa fie jucaus, in cautarea afectiunii si curios sa descopere lumea.

Pe langa caracteristicile rasei, un rol foarte important il are bagajul ereditar, care afecteaza trasaturile de caracter ale puiului. Din acest motiv este necesar sa se cunoasca provenienta parintilor si caracterul acestora. In perioada de la nastere si pana la parasirea cuibului, puiul invata de la mama cum sa se descurce in lume. De aceea in special caracterul mamei trebuie analizat cu atentie. In mod normal, mama ar trebui sa fie atenta la pui, fara a fi insa agresiva cu vizitatorii. Ea se va bucura de compania stapanilor si in momentul in care acestia sunt insotiti de persoane straine la vizitarea puilor, are incredere in ei.Citeste despre testarea puilor de caine

Recomandari