Zece motive pentru care nu e bine sa-i dai oase cainelui

history_edu redactia ele.ro calendar_month 26 Iun 2012, 12:16
"Cainilor le place sa roada oase". Acesta este cel mai vechi cliseu, insa reprezentantii americani de la Food and Drug Administration (FDA) avertizeaza ca obiceiul de a hrani patrupedele cu oase poate fi periculos si chiar fatal.
"Unii oameni cred ca e bine sa le dea cainilor oase mari, insa acestea sunt periculoase indiferent de marimea lor. Sa-i dai un os unui caine inseamna sa-i cumperi bilet pentru o calatorie la cabinetul veterinar, pentru o operatie, sau spre moarte", sustine Carmela Stamper, medic veterinar la Centrul de Medicina Veterinara din cadrul FDA.
Medicul adauga: "Fii sigur ca arunci toate oasele care ti-au ramas de la masa, astfel incat cainele sa nu ajunga la ele". Stamper te mai sfatuieste sa arunci gunoiul imediat sau sa pui oasele undeva cat mai sus. "Ai grija pe unde isi tine cainele nasul cand va plimbati! Fereste-l de obiectele aruncate prin iarba", completeaza specialistul.
Iata 10 motive pentru care nu este bine sa-i dai cainelui oase, mentionate de specialistii de la FDA:
1. Oasele pot sparge dintii cainelui.
2. Oasele pot cauza rani la nivelul gurii si limbii. Apar sangerari si o vizita la veterinar s-ar putea sa se impuna.
3. Oasele se pot indoi de-a lungul maxilarului inferior al cainelui, cauzandu-i durere si panica.
4. Oasele pot ramane blocate in esofag, tubul prin care hrana trece pentru a ajunge in stomac. Cainele se poate ineca in incercarea de a elimina osul si vei avea nevoie de sprijin medical.
5. Oasele se pot bloca in trahee. Acest lucru se intampla atunci cand cainele inhaleaza o bucata mica de os si reprezinta o urgenta, pentru ca va respira cu greutate. Mergi de urgenta cu cainele la veterinar!
6. Oasele raman blocate in stomac. Osul inghitit se poate sa fie prea mare ca sa treaca din stomac in intestine. In functie de marimea osului, cainele s-ar putea sa aiba nevoie de operatie sau de endoscopie gastrointestinala superioara, procedura prin care medicul foloseste un tub lung cu o camera video atasata, cu care scoate osul blocat in stomac.
7. Oasele raman blocate in intestine, caz in care s-ar putea sa fie nevoie de operatie.
8. Fragmentele de oase pot cauza constipatie. Daca sunt prea ascutite, ele pot rani intestinul mare sau rectul, cauzand dureri severe si necesitand control medical. De asemenea, oasele contin mult calciu, care intaresc scaunul.
9. Oasele pot cauza sangerari la nivelul rectului. In acest caz, este nevoie sa mergeti la doctor.
10. Oasele pot cauza peritonita. Aceasta este o infectie bacteriana a stomacului greu de tratat, care apare atunci cand fragmentele de oase gauresc stomacul sau intestinele cainelui. Peritonita poate ucide cainele, asa ca du-l de urgenta la medic.
Alternative sanatoase pentru oasele crude
"Daca vrei sa oferi ceva de ros, ii poti da cainelui urechi uscate de porc sau carne uscata de vita", spune Camil Stoian, medic veterinar.
De asemenea, fii atent la oasele din petshopuri si alege unele de calitate! Multe dintre ele contin ingrediente nesanatoase, precum gelatina, indulcitori artificiali sau aditivi ori conservanti ce pot cauza cancer, sustine Karen Becker.
Ce sa faci daca totusi vrei sa-i dai cainelui un os
Medicul veterinar Karen Becker sustine pe site-ul ei ca, daca vrei totusi sa-i dai cainelui un os de ros, acesta ar trebui sa fie crud, un femur de vita sau un os al soldului cu maduva. Iata ce sfaturi iti ofera medicul:
1. Stai cu ochii pe caine atunci cand roade oase. Astfel, vei putea reactiona imediat daca observi sange pe os sau in jurul gurii. Totodata, vei putea vedea daca a ros osul suficient de mult, incat a devenit prea mic ca sa-i mai fie lasat cainelui. Arunca osul, ca sa nu poata sa inghita bucatile mici din el.
2. Daca ai mai multi caini, da-le oase in camere diferite, deoarece unii dintre ei pot deveni posesivi si agresivi.
3. Pune-i osul in castron, pe un prosop sau pe o suprafata pe care o poti curata, dar ai grija sa mentii cainele in raza ta vizuala.
4. Nu-i da oase cainelui daca are lucrari dentare.
5. Nu-i da oase unui caine cu predispozitie la pancreatita. Maduva din os poate cauza diaree si pancreatita.
6. Nu-i da oase unui caine care are tendinta de a le inghiti.
7. Nu-i da cainelui oase de porc sau coaste, pentru ca se sparg usor.
8. Da-i sa roada un os cand este satul. Cainii flamanzi sunt mult mai tentati sa inghita osul cu totul sau sa-l sparga in bucati mai mici si sa le manance.
Articol oferit de LumeAnimalelor.ro - Informatii non-stop despre caini si pisici
">

Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Lansare Catalog Primavara Vara 2010
- person
"transport gratuit + cadou + reduceri de 80 %"