Culorile casei iti influenteaza viata!

Culorile casei iti influenteaza viata!
  calendar_month        
Culorile care iti decoreaza casa iti influenteaza sanatatea psihica. Iata cateva notiuni de psihologie si amenajare a culorilor!

Culoarea este feng shui!

Culorile reci dau profunzime spatiului, iar un perete astfel vopsit poate parea mai indepartat decat este de fapt. Invers, cele calde apropie spatiul si ne invaluie. Aceasta putere a culorilor nu este noua. In Asia, ele sunt un element esential al feng shui-ului, disciplina milenara destinata convietuirii in armonie a omului cu mediul inconjurator.

Astfel, culorile yin semnifica partea feminina, primitoare, reconfortanta, in timp ce culorile yang simbolizeaza masculinul, forta, dinamismul.

3 tips-uri de arhitect

Pentru a sublinia liniile si volumele, picteaza in culori vii un perete care traverseaza casa, un hol sau casa scarilor.
Pentru a mari spatiul, evita sa asociezi prea multe culori.
Pentru a pune in evidenta un element, picteaza-l doar pe acesta.

Preferi culorile reci?

Verde: prospetime si indrazneala

Culoare yang, asociata elementului lemn, verdele activeaza energia de crestere, dinamismul si sanatatea. In traditia europeana, verdele simbolizeaza primavara, speranta si renasterea. Este o culoare tonifianta, amplifica spatiul, confera grandoare. In combinatii cu gri si albastru, seamana a mucegai, deci e de evitat. Este excelent pentru camera copilului, sau aplicat partial (pe usa, pe un perete, pe dulap) in bucatarie.

50924.jpg

Albastru: meditatie si calm

Element yin, albastrul este relationat cu apa, simbol al bogatiei si prosperitatii. In toate nuantele sale, albastrul este reprezentarea subconstientului. Culoarea cerului, el favorizeaza meditatia, contemplarea, viata spirituala. Se vede foarte bine in camerele destinate relaxarii. Este interesant in baie , unde intareste locul apei si accentueaza partea functionala a acestei camere.

Dar albul?

Culoare yang, albul reprezinta metalul. Este cea mai utilizata culoare in decoratiunile interioare, este naturala, si are avantajul de a se potrivi cu orice. Totusi, evita camerele albe in totalitate, sau incalzeste-le cu perdele sau lenjerie de pat in culori fierbinti.

Preferi culorile calde?

Galben: putere si armonie

Culoare yin feminina, galbenul echilibreaza, incurajeaza, sustine. Ca si pamantul, al carui simbol este, galbenul este culoarea inradacinarii, care absoarbe tensiunile si iti ofera odihna binemeritata. Galbenul este si culoarea soarelui, simbolizand si adulterul, tradarea si depravarea. Cand vireaza in brun, el devine semnul degradarii si al materialului. Ocrul, galbenul-pai si pamantiul sunt perfecte in sufragerie, deoarece reusesc sa faca armonie intre yin si yang.

Rosul: energie si caldura

Culoare puternica, rosul este yang si poarta energia focului. El aprinde dorinta, pasiunea, caldura. In traditia chineza, se asociaza cu longevitatea si cu fericirea. In Europa, rosul este focul care inspira si purifica, dar asociat cu pasiunea si excitatia, el este considerat provocator. In casa este de preferat rosul-carmin, in holuri sau pe casa scarilor, deoarece face sa creasca energia casei. In pete de culoare (pe un perete, pe perne), rosul dinamizeaza si confera caldura.

Dar negrul?

Iata o culoare foarte puternica, de folosit cu atentie: o camera cu negru dominant va arata teatral. Foloseste negrul in cantitati mici (mobila, covor, perne) si vei obtine un efect spectaculos, mai ales daca este combinat doar cu o singura alta culoare.Recomandari