3 plante care-ti vor colora gradina de toamna
history_edu ele.ro calendar_month 03 Nov 2008, 10:47
Bucura-te de venirea toamnei si de peisajul aramiu al frunzisului incantator din gradina ta.Inainte de frigul aprig al iernii, gradina isi arata ultimele vesminte colorate.
Daca vei studia evolutia a catorva plante, venirea toamnei va fi o incantare pentru gradina ta.
Iata cateva dintre ele:
Crinul alb sau crinul de toamna
Crinul alb sau crinul de toamna este o erbacee perena. Ea acopera spatiile gradinilor cu gratia frunzisului ei bogat si robust (15cm-60cm inaltime cu o intindere de 30cm-75cm).
Planta prefera umbra, iar daca este tinuta in soare aceasta se usuca pe margini.
In genere, crinul de toamna este rezistent la temperaturi scazute. In ciuda acestui aspect, planta s-a adaptat si conditiilor climatice din tara noastra.
Florile cu parfum dulce impodobesc gradinile vara, iar toamna, foliajul lor interesant incanta privirile prin nuante de galben, rosu si oranj.
Crinul de toamna iubeste solurile bogate cu un PH de 6, 5 - 7,5 si umede.
Atentie! Daca planta incepe sa se usuce la varfuri inseamna ca hidratarea nu este facuta corect.
Avantajul cresterii unei astfel de plante este acela ca ea nu necesita o ingrijire prea laborioasa. Inmultirea se poate face prin seminte, prin radacini si prin divizarea tufei (de preferabil in luna august).
Geraniumul sangeriu
Nu lasa ca acest nume sa te inspaimante. Forma ascutita a frunzelor de culoare incandescenta pot fi de mare efect toamna, dar si primavara si vara prin floricelele roz, mov si albe.
Planta prefera locurile insorite, dar sunt rezistente si la inghet. Frunzele mate sunt formate de regula din sapte colturi ascutite asemeni unei maini deschise.
Geraniumul sangeriu se adapteaza la soluri permeabile si calcaroase. Acesta se inmulteste prin difuzarea tufelor sau prin insamantare (de preferabil primavara).
Sfat Pentru prelungirea perioadei de inflorire indeparteaza florile uscate. Administreaza-le din momentul plantarii pana la finele verii cate o doza lunara de ingrasamant.
Frunzele de bujor
In anii cu conditii bune de crestere, bujorii pot oferi bogate spatii verzi si culori stralucitoare gradinii tale.
O data cu schimbarea anotimpului calduros, bujorul schimba aspectul frunzelor verzi in nuante calde si melancolice.
Planta este rezistenta , iar primavara, florile bogate in petale raspandesc un parfum puternic. Frunzele sunt dese si ascutite, de un verde inchis si rezistente la frig.
Solul trebuie sa fie bogat si afanat, iar la momentul plantarii adauga un strat de compost natural sau mranita.
Atentie! Bujorului nu ii plac interventiile la radacina. In primii 4-5 ani de la plantare, radacinle bujorilor nu trebuie deranjate.
Daca doresti sa desparti tufa si inmultirea ei, atunci este de preferat ca aceasta operatiune sa o faci toamna, prin septembrie-octombrie, insa cu mare atentie la mugurii subterani, destul de fragili.
Alte articole despre