5 flori usor de inmultit in aceasta vara

5 flori usor de inmultit in aceasta vara
  calendar_month        
Grabeste-te sa ai mai multe flori superbe in gradina! Iata ce plante poti inmulti cu usurinta!

1. Lavanda

Butasirea este cel mai sigur mod de a inmulti varietatea preferata de lavanda, iar modul de lucru este o joaca de copii!

Asteapta finalul infloririi (august-octombrie) pentru a preleva butasii. Ramurile terminale (scurte si acoperite de frunzulite) de aproximativ 10 cm lungime sunt perfecte pentru butasire. Elimina frunzele pe jumatatea inferioara a tijei si planteaza apoi butasii in ghivece individuale, intr-un amestec de nisip si turba. Pune-i intr-o mini sera pana la finalul toamnei. Poti sa-i lasi apoi afara (intr-un colt ferit de precipitatii) in timpul iernii. Primavara urmatoare planteaza butasii in gradina.

75892.jpg


2. Irisul

Dupa inflorire (aprilie-mai), irisul intra in hibernare pana primavara urmatoare. Vara este deci ideala pentru a deviza vechile plantatii (cu minim 3 ani vechime).

Dezgroapa rizomii, separa-i unii de ceilalti, apoi taie-i in portii de aproximativ 10 cm lungime. Acestea ar trebui sa ramana atasate de cateva frunze, care sa inceapa la la aproximativ 15 cm deasupra rizomului. Replateaza apoi rizomii la adancime mica.


75890.jpg3. Trandafirul

Butasirea nu este valabila decat pe plantele nealtoite la origine, cum sunt trandafirul-liana, trandafirul tarator, speciile botanice (rugosa si altele), trandafirii arbusti si trandafirii pitici.

Preleveaza ramurele laterale de aproximativ 15 cm lungime, taindu-le exact sub frunza. Taie un pic baza butasilor si apoi planteaza-i in ghiveci, intr-un amestec de nisip si turba. Uda si acopera cu un film de plastic. Pastreaza butasii la cald (20-24 o C) timp de 6-8 saptamani, apoi scoate-i intr-un colt din gradina mai la adapost. Planteaza-i anul viitor, in martie!


75891.jpg4. Leandrul roz

In timpul voiajului in Grecia te-ai intalnit cu lenadrul visurilor tale? Fura o ramurica de 10 cm lungime!

Taie frunzele de la baza butasului si lasa-l sa faca radacini intr-un pahar cu apa. Planteaza-l intr-un ghiveci de indata ce radacinile ajung la 2 cm lungime. Tine planta la interior, aproape de fereastra, pana la anul, cand vin zilele frumoase.51109.jpg5. Crinul

In august-septembrie, frunzele se usuca, iar bulbii intra in hibernare. Acum e momentul sa inmultesti crinii.

Dupa ce ai scos si curatat bulbii, vei constata ca ei au forma de solzi, fiecare fiind capabil sa genereze un nou bulb. E de-ajuns sa prelevezi cativa solzi exteriori pentru a-i replanta intr-un amestec de nisip si turba umeda. Se pastreaza in casa, intr-un colt umbros, iar primavara se planteaza in gradina bulbii bebelusi!

Recomandari

Newsletter Ele.ro

maxime
  • person

    ""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right