Cultivarea plantelor aromatice

history_edu redactia ele.ro calendar_month 25 Mar 2011, 10:22
Plantele aromatice sunt frumoase, miros bine si sunt delicioase in preparatele culinare .
Pentru a le avea mereu proaspete si la indemana, cultiva-le in curtea ta sau in jardiniere.
Iti dam cateva sfaturi pentru cultivarea mararului, tarhonului si mentei.
Mararul

Perioada de insamantare: aprilie - iunie.
Expunerea: soare, semi-umbra.
Sol: uscat.
Distanta intre plante: 20 cm.
Cultivare
Mararul se simte mai bine intr-o gradina uscata decat intr-un ghiveci mic. El infloreste vara, facand flori mari, iar semintele sale sunt folosite la parfumarea muraturilor, supelor, salatelor, in preparatele pe baza de peste si carne.
Recoltare
La doua luni dupa insamantare se pot recolta primele frunze ale plantei. Dupa 6 luni, prin septembrie, se obtin si semintele maronii.
Conservare
Fruzele si semintele de marar se lasa la uscat, la umbra, inainte de a fi puse in borcane inchise ermetic. Frunzele se pastreaza bine si la congelator.
Tarhonul

Perioada de insamantare: aprilie - mai.
Expunerea: soare, cald.
Sol: bogat si bine drenat.
Distanta intre plante: 50 cm.
Cultivare
Tarhonul nu produce seminte si are o durata scurta de viata. El trebuie plantat in fiecare an, la baza unui zid insorit, si trebuie protejat in permanenta de frig si umiditate prin acoperirea cu un clopot din sticla.
Recoltare
Asteapta o luna inainte de a recolta ramurelele de pe tinerele plante. Se recolteaza si tijele odata cu frunzele.
Conservare
Frunzele se conserva o saptamana intr-o cutie ermetica, la frigider. Ele pot fi uscate sau congelate.
Menta

Perioada de insamantare: februarie - aprilie.
Expunerea: soare, semi-umbra.
Sol: bogat, umed.
Distanta intre plante: 30 cm.
Cultivare
Menta este o planta care se inmulteste, de aceea locul ei trebuie imprejmuit, pentru a nu invada si alte culturi. In ghiveci, ea trebuie udata vara si sa aiba in permamenta apa in farfurioara.
Recoltare
Inca din primavara se pot taia cateva vlastare tinere, dara fara a perturba cresterea acestei plante viguroase. Octombrie marcheaza finalul recoltei.
Conservare
Frunzele uscate se conserva in borcane, iar tijele fragede se congeleaza la finele primaverii.
Autor: Nuage
Alte articole despre