Dalia, regina toamnei

Dalia, regina toamnei
  calendar_month        
In ciuda temperaturilor care scad alarmant, exista o floare care sfideaza toamna cu eleganta: dalia, regina nuantelor de toamna .

Cunoscuta sub denumirea populara de "gherghina", dalia se planteaza de regula toamna. Dar corola sa infloreste vara si tine pana in noiembrie. Exista intr-o mare varietate de culori, forme ale corolei si inaltimi ale tijei.

Dalia este originara din Mexic, de unde a fost transferata in Europa cu mari eforturi, din cauza sensibilitatii bulbilor sai in langa calatorie pe care acestia au trebuit sa o suporte.

Inca de demult, dalia se folosea cu succes de catre femeile de pretutindeni, insa nu ca planta decorativa, ci...in bucatarie! Salatele cu petale de dalie erau foarte apreciate datorita gustului picant si coloritului viu si atragator.

Insa acum ea este folosita mai mult in decorarea vazelor, formand aranjamente florale spectaculoase.

Dalia este o planta perena, cu radacini formate din ciorchini mari de tuberculi alungiti. Primavara, acesti tuberculi produc o tulpina scurta, uneori semilemnoasa, ce poarta numeroase frunze rotunjite, cu margini dintate.

Spre toamna, aceste tulpini produc spectaculoasele flori mari, rotunde, cu petale conice sau sferice, batute sau simple. Gratie marii varietati de hibrizi, dalia formeaza plante inalte, de 50-180 cm, sau din contra, pitice, ce nu depasesc 20-25 cm.

Dalia iubeste solul umed, de aceea primavara, cand se planteaza, terenul ii prieste din plin. La inceputul verii se uda suplimentar, pentru a-i asigura dezvoltarea primilor muguri.

Terenul optim pentru cultivare se constituie din turba mixta, nisip si putin gunoi de grajd. Pentru a se dezvolta frumos dalia necesita un loc luminos si insorit, asadar gradinile generoase ii ofera climatul optim acestei regine.

Ca si varietate coloristica, se porneste de la albul pur si zapezii, se trece prin crem si galben, portocaliu, roz, rosu, purpuriu si se stinge cu nuante superbe de visiniu sau indigo.

Autor: Hannah

Recomandari

Newsletter Ele.ro

roakru lv
  • person

    "zambeste iar si priveste putin:orice pahar jumatate gol mereu e si jumatate plin"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right