Ficusul, un prieten al casei tale

Ficusul, un prieten al casei tale
  calendar_month        
Numarand peste 800 de specii si peste 2000 de varietati, ficusul este fara indoiala cea mai cunoscuta planta ornamentala.

Si desi nu pare sa aiba pretentii exagerate in privinta cerintelor de ingrijire, totusi are cateva doleante de care este bine sa tii cont:

Familia ficusului se numeste Moracae. Varietatea cea mai cunoscuta si pe care o gasim in majoritatea caselor este ficusul benjamin. In zonele sale de provenienta din sudul Floridei acesta creste in aer liber insa se adaposteste si in interior in zonele mai racoroase, cum ar fi Europa sau America de Nord.

Solul, umiditatea si fertilizarea ficusului sunt trei elemente de care este bine sa se tina cont daca vrei sa ai o planta aratoasa si sanatoasa. Are nevoie de umiditate crescuta, insa nu in exces, astfel ca un sol doar umed la suprafata este exact de ce are nevoie.

Drenajul este foarte important, astfel ca nisipul este de neinlocuit pe fundul ghivecelor.
Fertilizarea este necesara in cazul in care tinem ficusul des in aer liber, pe terase sau balcoane deschise.

Temperatura, lumina si umiditatea aerului trebuie sa fie moderate daca vrei un ficus sanatos si cu frunze mari, verzi si lucioase. Prefera temperaturile cuprinse intre 21 si 29 de grade celsius si un aer destul de umed.

Pulverizarea frunzelor este o optiune buna mai ales in zilele calduroase. Daca este tinut intr-o camera intunecoasa este posibil ca frunzele sa i se stranga in afara, pentru a capta cat mai multa lumina.

Daunatorii ficusului sunt reprezentati de paduchii verzi, mici, de forma ovala si care se adapostesc sub frunze, pe zona inferioara. Sunt dificil de depistat din cauza ca se misca foarte putin si au aceeasi nuanta cu cea a frunzelor.

Alti daunatori sunt gandacii fainosi, care arata ca niste mici puncte albe, pufoase si se adapostesc la baza frunzelor. Mai rar intalnim paianjeni care tes panze minuscule sub frunze si a caror substanta secretata lasa pete de arsura pe frunza.

Tratamentele pentru daunatori trebuie instaurate imediat ce problema este depistata. Una din cele mai simple tratamente este prepararea unei solutii apoase compusa din sapun/detergent de vase si putina apa calduta.

Cei care obisnuiesc sa ofere ficusului cate o baie generala cu dusul in cada o data pe saptamana se confrunta mult mai rar cu daunatori si se bucura de plante mult mai viguroase.

Recomandari