Harta verde a Bucurestiului

Harta verde a Bucurestiului
  calendar_month        
Harta Verde, corespondentul romanesc al proiectului Green Map, prezent in peste 50 de orase din toata lumea, se apropie de momentul prezentarii in fata bucurestenilor.

Wendy Brawer director fondator al Green Map System, New York: "Prin initiativa Asociatiei Culturale Goodartofnoon si cu sprijinul partenerilor proiectului, Bucurestiul intra acum in reteaua oraselor Green Map din lume, prin finalizarea unei prime variante a hartii verzi a orasului.

Ii felicit pe toti cei implicati, voluntari si parteneri, care au facut ca resursele naturale, culturale si sociale ale Bucurestiului sa fie identificate si marcate pe o Harta Verde a orasului.

Au facut o treaba foarte buna si cred ca bucurestenii vor avea multe motive sa se bucure de Harta Verde. Cel mai mare beneficiu il va reprezenta implicarea autoritatilor si a comunitatii in pastrarea resurselor identificate, precum si in ceea ce priveste dezvoltarea proiectului in viitor
".

Initiat in aprilie 2007 de catre organizatia non-guvernamentala Goodartofnoon, Harta Verde Bucuresti este un proiect demarat pe o perioada de minim trei ani, care urmareste identificarea si promovarea resurselor naturale, eco-culturale si sociale in vederea dezvoltarii durabile a orasului.

Pe Harta Verde a Bucurestiului se pot regasi simboluri recunoscute la nivel global in reteaua Green Map, corespunzand resurselor identificate in Bucuresti, impartite in mai multe categorii: educatie si informare de mediu, cultura, social, poluare, economie verde, agrement, sport si recreatie, natura, mobilitate.Au fost analizate si cartografiate peste 1000 de locatii relevante pentru dezvoltarea durabila a orasului printre care: monumente istorice, biblioteci, parcuri, institutii de cultura, centre comunitare, cantine sociale, ONG-uri, eco-scoli, institutii care ofera informatii de mediu, panouri de monitorizare a calitatii factorilor de mediu, centre de colectare, reciclare si reutilizare, ecotehnologii, magazine cu produse ecologice, parcari si magazine de reparatii biciclete, arbori ocrotiti, centre de producere a energiei alternative, locuri de joaca pentru copii, scuaruri, skateparcuri etc.

Ruxandra Soare - Presedinte Goodartofnoon: "Era nevoie de un instrument care sa ajute comunitatile locale si autoritatile publice sa constientizeze care sunt resursele valoroase de care Bucurestiul dispune.

Harta Verde poate fi privita si ca un instrument care sa ii ajute pe bucuresteni sa aiba un cuvant de spus atunci cand se pune problema dezvoltarii cartierelor si a orasului, cand urmeaza a fi luate decizii care pot influenta viata comunitatii. Din pacate, aceste decizii sunt luate momentan fara consultarea comunitatii locale.

Este nevoie ca cetatenii sa fie informati asupra drepturilor pe care le au, dar mai ales de o mai buna comunicare intre comunitati si autoritatile locale care trebuie sa devina mult mai responsabile. Este nevoie de un 'Pact pentru Bucuresti', este nevoie de o strategie de dezvoltare durabila a orasului ce poate fi sprijinita chiar de la Harta Verde.
"


Calin Colacel - vicepresedinte Goodartofnoon: "Harta Verde este un proiect foarte drag noua. Harta Verde inseamna un efort de evidentiere a potentialului urban care depaseste limitele discutiilor despre ecologie; pe Harta Verde a Bucurestiului sunt incluse, pe langa resursele naturale, si cele socio-culturale, turistice si economice ale capitalei, care sunt legate de dezvoltarea durabila.Intocmirea acestei Harti Verzi este - si la noi, ca in fiecare oras ce a implementat stadardele Green Map - un prim pas si in acelasi timp o invitatie la continuitate si implicare, la protejarea resurselor identificate si la descoperirea unor noi resurse, adresata comunitatii, factorilor de decizie de la nivel local, ONG-urilor si mediului de afaceri
".

Prima varianta a Hartii Verzi tiparita include aria delimitata de Lacul Herastrau, Lacul Tineretului, Gradina Botanica si aliniamentul Iancului-Plumbuita, identificand in jur de 360 de resurse, in timp ce aplicatia web geospatiala www.greenmap-bucarest.ro include tot perimetrul Bucurestiului si zonele limitrofe, fiind identificate peste 1000 de resurse. 75381.jpg
Pornind de la aceasta prima versiune a hartii verzi, o categorie de utilizatori inregistrati poate propune obiective de interes care urmeaza a fi apoi validate de o echipa de administratori, in ideea dezvoltarii constante a Hartii Verzi a Bucurestiului.

Harta Verde Bucuresti va fi lansata duminica, 11 mai 2008, printr-o actiune care sa explice cat mai fidel principiile si beneficiile sale cetatenilor capitalei, comunitatilor locale, autoritatilor si companiilor.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Forum Ele.rochevron_right