Ingrijirea bonsaiului

Ingrijirea bonsaiului
  calendar_month        
Plantarea bonsailor reprezinta o adevarata arta, iar ingrijirea si mai ales udarea lor necesita atentie deosebita. Micul copac va avea de suferit daca nu se va bucura de prezenta permanenta a apei. Lipsa umiditatii poate duce la ingreunarea procesului de dezvoltare, la pierderea frunzelor si chiar la moartea bonsaiului.

Specialistii spun ca cea mai rapida modalitate prin care un bonsai poate ajunge in stadiul in care nu mai are nicio sansa de supravietuire este privarea de apa. Este adevarat ca majoritatea persoanelor care cresc bonsai nu ofera copacului prea multa apa de teama sa nu ii inunde radacinile. Totusi, de obicei bonsaii au de suferit din cauza lipsei apei.

Pe de cealalta parte, udarea excesiva a bonsaiului este un obicei care poate duce la imbolnavirea acestuia. Din acest motiv, adevaratii crescatori de bonsai au nevoie de ani de pregatire pentru a ajunge la perfectionism in acest domeniu.

Cat de frecvent trebuie udat bonsaiul?

Una dintre cele mai pertinente intrebari in ceea ce priveste ingrijirea bonsaiului este "cat si cand anume trebuie udat pamantul bonsaiului?"

In mediul sau natural, bonsaiul isi extinde radacinile si isi ia din sol cantitatea necesara de apa. Cu cat copacul este mai "insetat" cu atat isi intinde mai mult radacinile prin pamant pana cand reuseste sa se hidrateze suficient.

Spre deosebire de alte plante, in cazul bonsaiului nu exista o regula stricta care sa spuna ca solul trebuie udat in fiecare zi sau la fiecare 5 zile. Pamantul din ghiveci trebuie analizat si este indicat ca acesta sa fie in permanenta semi-umezit.

Este posibil ca bonsaiul sa necesite una sau chiar doua udari usoare pe zi. Acest lucru insa depinde de o serie de factori, printre care si temperatura camerei. In conditiile in care este vara, iar temperaturile sunt caniculare, se poate spune despre bonsai ca necesita la fel de multa atentie ca un copil. Trebuie sa verifici adesea, prin palpare, daca pamantul este umezit, iar daca nu, trebuie sa ii torni putina apa.

Pe de cealalta parte, daca ai turnat prea multa apa bonsaiului, este necesar sa arunci surplusul de apa care balteste in farfuriuta. Altfel risti sa provoci putrezirea radacinilor.

Udarea prin scufundare

Cunoscatorii au obiceiul sa mai ude bonsaiul prin scufundarea ghiveciului. Totusi, aceasta operatiune este destul de migaloasa. In primul rand trebuie sa umpli un vas spatios cu apa si sa lasi sa treaca 15 minute, astfel incat sa se evapore clorul. Dupa aceasta perioada de timp, scufunda ghiveciul in apa timp de 3 - 5 minute. Poti repeta acest procedeu cel mult o data pe luna, dar este recomandat ca inainte de acest obicei sa inveti sa uzi bonsaiul in modul clasic.

Efectele privarii de apa in cazul bonsaiului

Apa este esentiala pentru ca bonsaiul sa ramana in viata si pentru ca acesta sa se dezvolte intr-un mod cat mai frumos si sanatos. Fara o sursa constanta de umiditate, planta va intra in procesul de uscare. La inceput efectele se vad la nivelul frunzelor si a ramurilor care se usuca si par a fi lipsite de viata. In final sunt atacate si radacinile, iar apoi trunchiul. Din acest moment, sansele de supravietuire ale bonsaiului sunt zero.

Autor: Ana-Maria Dragota

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Eterna insomnie
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right