Kumquatul - sfaturi de cultura

Kumquatul - sfaturi de cultura
  calendar_month        
Kumquatul este un arbust decorativ, ale carui fructe se consuma cu tot cu coaja. Iata cateva sfaturi practice de plantare si ingrijire a acestei citrice care se cultiva usor in ghiveci!

Cum arata Kumquatul?

Numele de Kumquat este atribuit mai multor specii diferite de Fortunella, mai ales Fortunella japonica si Fortunella margarita.

Acesti arbusti fructiferi din familia Rutaceae sunt originari din China si Malaezia. Ei pot atinge 2-4 metri, inflorind din mai pana in iunie si producand flori albe, parfumate.

Fructele, comestibile, se recolteaza din noiembrie pana in ianuarie. Ele se consuma impreuna cu coaja si sunt folosite pentru realizarea unui delicios gem de kumquat.

Plantarea Kumquatului in ghiveci

Kumquatul este un arbust care se cultiva bine in ghiveci. Instaleaza-l de preferinta intr-o sera sau intr-un balcon unde dispune de multa lumina si unde sa fie protejat de gerul iernii.

Pentru cultura in ghiveci, planteaza-l intr-un amestec de pamant galben si pamant de gradina. Ghiveciul trebuie sa fie neaparat gaurit pentru a evita ca radacinile sa stagneze in apa. La fundul ghiveciului pune un strat de pietris, ca pamantul sa fie bine drenat.

Replanteaza arbustul la fiecare 2-3 ani intr-un ghiveci mai mare, primavara sau vara.

Sfaturi de cultura

Kumquatul apreciaza expunerea la soare si solul usor si bine drenat. El este sensibil la cosenile, paianjeni rosii si muste albe.

Daca tii arbustul la interior, uda-l regulat, dar fara excese. Iarna redu udatul, lasand pamantul sa se usuce in profunzime, intre doua udari. Scoate-l la aer in perioada estivala si ofera-i ingrasamant de citrice o data la 15 zile.

Taierea nu este obligatorie. Daca este cultivat in sera sau pe balcon, poti sa-l tai usor primavara, dupa recoltare sau dupa replantare, pentru a-i da o alura eleganta.

Kumquatul se preteaza bine la fabricarea de hibrizi cu alte citrice. Acesti hibrizi sunt, de exemplu, Calamondinul (kumquat x mandarina), limequatul (kumquat x lamai), orangequatul (kumquat x portocal).

Autor Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Copil
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right