Levantica

Levantica
  calendar_month        
Planta erbacee cu flori albastre, placut mirositoare, levantica este folosita in medicina si in industria parfumurilor.


Levantica este foarte usor de recunoscut: flori micute, lila, frunzele acoperite de un puf argintiu, parfum intens, racoritor.


Ce sa alegem?


Exista trei varietati de levantica:







Lavandula angustifolia - levantica clasica - este cea mai rezistenta la temperaturi scazute si de aceea este intalnita in zona montana. (poate atinge de la 500 la 1.500 cm ) si infloreste incepand din luna mai.





75302.jpg







Lavandula stoechas, are un miros camforat si petale mai inchise la culoare. Creste in zonele marine sau pe coline pana la altitudinea de 500 metri.





75303.jpg







Lavandula buchii este mai putin parfumata iar florile au forma unor stelute. Infloreste pana la sfarsitul lunii octombrie.










Unde plantati levantica?

Daca cumparati levantica inflorita nu o plantati in gradina pana la sfarsitul lunii septembrie cand temperaturile incep sa scada si radacinile pot sa se adapteze mai usor la schimbarea solului.

Pana in luna septembrie este indicat ca planta sa fie pastrata in ghiveciul in care ati achizitionat-o.

Lavandula angustifolia se poate pastra in ghivece pe balcon. Daca alegeti sa o plantati in gradina o puteti planta pe randuri sau pentru a decora niste scari din piatra.

Lasati o distanta de 40-50 cm de la o planta la alta.

Lavandula stoechas se pastreaza mai bine intr-un ghiveci de mari dimensiuni. Nu plantati decat o singura planta in ghieci pentru ca se va dezvolta mult.

Ce ii dauneaza?

Un pericol major pentru lavanda este excesul de apa. Daca radacinile plantei stau in pamant udat excesiv timp de o saptamana, planta va muri subit, fara sa va dea semne de suferinta. Varietatea Stoechas, este obisnuita cu un teren usor acid. Daca frunzele se ingalbenesc este obligatoriu sa folositi produse pe baza de fier la fiecare doua saptamani.

Recomandari