Muscata (Pelargonium)
history_edu redactia ele.ro calendar_month 19 Ian 2006, 00:34
De ce este Muscata atat de raspandita?
Muscata este una dintre cele mai iubita plante de apartament, atat datorita culorii florilor ei, deosebit de vii, cat si datorita faptului ca nu necesita foarte multa ingrijire. Este o planta de apartament rezistenta si foarte usor de ingrijit, chiar si pentru amatorii gradinaritului. Efectul decorativ deosebit al Muscatei se datoreaza contrastului puternic intre verdele viu al frunzelor si rosul sau rozul puternic al petalelor.
Caracteristicile Muscatei
Denumirea stiintifica pentru Muscata este Pelargonium si se pare ca planta este originara din Africa de Sud, fiind adusa in Europa in secolul al XVII-lea. Tulpina plantei este foarte carnoasa, iar frunzele au forma de potcoava, fiind usor rotunjite pe margini. Culoarea reprezentativa a petalelor florilor este rosul aprins, dar cu toate astea planta este raspandita intr-o larga varietate de culori de la alb la roz si liliachiu.
Perioada de inflorire
In general, Muscata infloreste doar primavara si vara, dar in cazul in care sunt pastrate si iarna intr-un loc foarte luminos si cu o temperatura constanta de 15 grade Celsius, este posibil sa infloreasca si iarna.
La mijlocul verii, cand se termina perioada de inflorire, este bine ca plantele sa fie lasate in repaus timp de 5-6 saptamani, fara sa li se mai adauge ingrasamant si rarind frecventa udarii la o data la doua zile.
Dupa ce florile trecute au inceput sa se usuce, pentru a asigura o noua inflorire trebuie ca florile trecute sa fie curatate si taiate imediat sub frunza unde a fost facuta inflorirea.
Ingrijire
Iarna Muscata nu are nevoie de o atentie deosebite, fiind o planta deosebit de robusta. Temperatura in timpul iernii nu trebuie sa scada sub 5 grade Celsius, iar pamantul este bine sa fie mentinut aproape uscat. Prin urmare, Muscata se va uda in timpul iernii cu o frecventa de o data pe saptamana. Luminozitatea nu conteaza foarte mult pentru aceasta planta de apartament. Mare atentie insa! Muscata nu rezista la expunerea la ger si prin urmare trebuie mutata in casa incepand cu primele temperaturi scazute din luna Noiembrie.
Pamantul din ghiveciul sau jardiniera Muscatei este bine sa fie un pamant foarte bogat in nutrienti. Este bine ca pamantul utilizat sa fie pamant de gradina, amestecat cu nisip si turba. Se poate folosi pentru imbogatirea pamantului si ingrasamant artificial lichid, care se gaseste in comert, dar cu precautie in privinta cantitatii. O cantitate prea mare poate ataca radacina plantei.
Muscata trebuie pastrata intr-un loc aerisit, potrivit de luminat. Mare atentie trebuie acordata umiditatii. Umiditatea solului trebuie mentinuta constanta, dar in acelasi timp umiditatea aerului trebuie sa fie cat mai ridicata. Se va uda planta in timpul verii si primaverii cu o frecventa de o data pe zi. Daca planta este udata excesiv, poate aparea un tip de parazit la radacina plantei si tulpina si radacina Muscatei pot putrezi.
Atunci cand planta incepe sa creasca prea mult sau prezinta frunze din abundenta, este bine sa fie tunsa. Muscata trebuie tunsa cu grija, neindepartand frunzele, ci ciupind varfurile.
Inmultire
Muscata se inmulteste prin butasi pusi la inradacinat in apa. Puteti pune butasii si direct in amestec de pamant cu turba si mranita, eventual si cu nisip. Este bine totusi sa aveti grija sa mentineti acest substrat ud in permanenta, la lumina puternica si la temperatura constanta.
Alte articole despre