Plantele carnivore - caracteristici si ingrijire

Plantele carnivore - caracteristici si ingrijire
  calendar_month        
Plantele carnivore sunt vegetale insolite, care ii fascineaza pana si pe cei mai putin pasionati de gradinarit . Ciudatenia lor tine nu numai de capcanele cu care sunt prevazute, ci si de supravietuirea lor in medii ostile pentru plantele obisnuite.

Ce este o planta carnivora?

Planta carnivora este capabila sa captureze prada de origine animala (insecte, acarieni si nevertebrate mici) si sa o digere pentru a raspunde partial propriilor nevoi.Exista peste 600 specii de plante carnivore, ce apartin diferitelor familii botanice: Droseraceae, Nepenthaceae, Bromeliaceae.

Un numar mare de specii vegetale carnivore traiesc in regiunile tropicale, insa ele pot fi gasite la aproape toate latitudinile.

Caracteristicile plantelor carnivore

Gratie proprietatii lor de a digera prada animala in completarea functiei clorofiliene, plantele carnivore colonizeaza medii foarte sarace in elemente nutritive: mlastini si turbe acide, soluri nisipoase lesioase si chiar pe crengile copacilor, in cazul lui Nepenthes.

Aceste plante fac parte din lumea vegetala deoarece au nevoie de lumina pentru a face fotosinteza, dar ele sunt calificate ca si "carnivore" deoarece atrag, captureaza si digera prada.

Ele sunt dotate cu capcane compuse, in general, din frunze modificate. Exista o mare diversitate de capcane:

firisoare lipicioase in cazul Drosera si Drosophyllum
frunze ca niste falci la Dioneae
frunze tobogan
urne cilindrice

Capcanele plantelor carnivore emit mirosuri sau au culori vii cu care atrag insectele. O data prada capturata, digestia este asigurata fie prin enzime, fie prin bacterii.

Cum se cultiva plantele carnivore?

Majoritatea acestor plante se simte bine la o temperatura cuprinsa intre 5 si 15oC iarna si la 20oC vara. Ele se dezvolta in climate blande, nesuportand gerul. Iarna pot fi instalate intr-o veranda sau intr-o camera mai rece.

Plantele carnivore au nevoie de lumina. Alege un loc foarte luminos, fie din casa (la mai putin de 20 cm fata de ferestre), fie in gradina (intr-un loc descoperit). Doar Nepenthes suporta o luminozitate medie.

Se recomanda replantarea lor in ghivece mari din plastic (de cel putin 40 cm latime si adancime), deoarece radacinile lor au nevoie de mult pamant.

Au nevoie de un sol sarac in elemente nutritive: turba galbena, muschi Sphagnum, fibra de nuca de cocos amestecata cu nisip pentru drenaj.

Ingrijirea plantelor carnivore

Uda intotdeauna plantele carnivore cu apa necalcaroasa (apa de ploaie sau demineralizata). Udarea se face abundent de primavara pana toamna si zilnic vara. Iarna se uda rar.

Nu lasa niciodata apa in farfurie, ci vaporizeaz-o pe frunzele de Nepenthes si Catopsis. Drosera, Dionaea si Sarracenia nu au nevoie de vaporizare.

Plantele carnivore nu au nevoie de ingrasaminte, deoarece excesul de elemente nutritive le poate fi fatal.

La 4 ani se replanteaza intr-un ghiveci mare si cu un pamant adaptat.51143.jpg
Plante carnivore usor de cultivat


Dionaea muscipula
Este celebra pentru frunzele sale care se inchid ca niste maxilare.


75967.jpg

Drosera aliciae
Produce flori superbe, de culoare roz inchis. Se planteaza intr-un pamant compus din 70% turba si 30% nisip.

75966.jpgSarracenia flava
Are frunze in forma de urne, prevazute cu un capac, in care prada se ineaca. Inflorirea este estivala si variaza de la galben pal la roz. Ea se planteaza intr-un amestec compus din 70% turba si 30% nisip.


Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Cu zodia Gemeni si al ei horoscop zilnic 2009
  • person

    "iata un horoscop zilnic pentru 2009 interesant despre toate zodiile!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right