Recoltarea ciupercilor din flora spontana

Recoltarea ciupercilor din flora spontana
  calendar_month        
Toamna prelungita a anului 2006, mai ales in Sudul si Vestul tarii a dus si la prelungirea perioadei de recoltare a ciupercilor din flora spontana. Mai ales ca au cazut si cateva ploi, deoarece nu trebuie sa uitam zicala : "cresc precum ciupercile dupa ploaie".

Ce ciuperci se pot recolta toamna? In primul rand ghebele, pastravul de fag, hulubitele, Flammulina velutipes- ghebe tarzii, Lepista nuda- nicorete vanat sau vinetele, ciuperca de camp, de balegar sau ciuperca alba, trufe s.a.

Atentie ce anume recoltati!

Exista si ciuperci pereche, adica una comestibila si alta toxica, foarte asemanatoare intre ele si greu de deosebit chiar si pentru specialisti.

Nu lasati copiii sa recolteze ciuperci!

De ce oare in cartile de desenat pentru copii, la gradinite si in primele clase, peste tot apare specia Amanita muscaria- muscarita sau palaria sarpelui, explicatia ar fi: pentru ca e de culoare rosie si usor de colorat: dar fara sa apara alaturi de ea cap de mort, din care sa se retina ca e foarte toxica, ataca sistemul nervos si produce moartea.

In functie de regiunile geografice ale tarii, aceasta ciuperca se intalneste din iulie pana in septembrie in paduri de foioase si de conifere.

Palaria sarpelui prezinta palaria de culoare rosu-intens, cu puncte albe, solzoase ce dispar dupa ploaie. Nu trebuie recoltata, nu se va pune mana pe ea si nici nu va putea fi pusa peste alte ciuperci, recoltate. Si sporii ei sunt toxici.

Nu se vor recolta ciupercile pe o raza de un metru in jurul acesteia deoarece acestea pot fi otravitoare. Se vor recolta numai ciupercile comestibile, bine cunoscute asupra carora nu aveti dubii. Se vor culege ciupercile sanatoase, neatacate de larve, tari, elastice, nemucegaite, prin taierea bazei piciorului.

Este foarte important sa se recolteze ciupercile cu ajutorul unui cutit pentru ca postamentul micelian, partea cu radacini sa ramana pe loc, in acest mod vor apare ciuperci si in anul viitor.

Ciupercile se vor recolta pe timp insorit, nu dupa ploaie cand sunt umede, imbibate cu apa si se deterioreaza foarte usor. Pentru recoltare se vor folosi cosuri de nuiele,saculeti din panza, pungi de hartie, cutii din carton sau din folie de aluminiu. Ciupercile se vor recolta intregi, pentru a putea fi identificate cu certitudine.

Este bine ca la recoltare sa aveti cu voi mai multe ambalaje si sa sortati ciupercile pe categorii, cele asupra carora aveti indoieli se vor colecta separat. Pentru cei incepatori se recomanda sa nu se recolteze mai mult de 2-3 specii. Si este recomandabil ca persoanele venite in vizita in acea zona sa consulte localnicii asupra comestibilitatii lor, deoarece ei le recunosc mai bine.

Criteriul culorii nu este determinant, el poate fi foarte inselator. O ploaie abundenta poate modifica serios culoarea palariilor unor ciuperci. Unele ciuperci au culoarea identica dar celelalte parti componente precum forma palariei, piciorul, lamelele, inelul, volva si altele sunt diferite.

Nu se recomanda sa recoltam ciuperci de pe marginea soselelor, a drumurilor, a complexelor industriale mai ales a celor ce produc diferite substante chimice, deoarece acestea sunt zone poluate. Ciupercile pot fi toxice si daca peste ele a trecut o vipera si a lasat ceva venin, si daca in apropiere s-au aplicat tratamente cu diferite pesticide ce puteau fi aduse de vant si alte cauze.

Dintre sfaturile transmise din batrani va recomand urmatoarele :



nu toate ciupercile ce apar primavara sau toamna sunt comestibile,

nu toate ciupercile ce cresc pe cioate in descompunere sunt otravitoare

pe lemn viu cresc si ciuperci otravitoare si comestibile

nu toate ciupercile la care se desprinde cuticula sunt comestibile

nu toate ciupercile consumate de animale, sunt comestibile

nu toate ciupercile, amare, acre sau picante sunt otravitoare

nu toate ciupercile ce au miros si aroma agreabile sunt comestibile

nu toate ciupercile de culoare violet sau cele cu suprafata vascoasa sunt necomestibile.

Cel mai bun sfat este sa cultivati ciuperci comestibile si atunci nu veti mai avea nici o suspiciune asupra comestibilitatii lor. In articolele viitoare o sa va dau notiuni despre modul de cultivare, atat in sistem gospodaresc, pentru familie cat si pentru a face o afacerere din aceste culturi.

Recomandari